Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare döms för narkotikabrott

Publicerad: 26 juni 2018, 12:34

En läkare i Solna döms i såväl tingsrätt som hovrätt för att ha skrivit ut stora mängder narkotika. Straffet blir sex år och fyra månader.


Läkaren har skrivit ut opioider och dopningspreparat till sig själv, till närstående och till andra personer utan dessas medverkan. Läkemedlen har hämtats ut på apotek runt om i Stockholm av honom själv och andra. Hovrätten slår liksom tingsrätten fast att läkaren genom sitt agerande även har främjat narkotikahandel.

Mannens läkarlegitimation drogs in redan 2017, något som han själv har åberopat bör ge ett lägre straff, eftersom förlorade möjligheter till yrkesutövning till följd av lagföring kan påverka strafflängden. Hovrätten menar dock att det i det här fallet är läkarlegitimationen som varit förutsättningen för brottet och att det därför inte finns någon anledning att korta straffet.

Hovrätten skriver i stället i sin dom att den vill framhålla den samhällsfunktion som läkare fyller för att förtroendet för sjukvården upprätthålls. Läkaren har kraftigt missbrukat sin ställning ”genom att tillhandahålla stora mängder narkotikaklassade läkemedel och dopningsmedel till personer som inte ska ha dem”.

Läkaren har hela tiden förnekat brott och menat att han blivit allvarligt hotad och utpressad att skriva ut recepten samt att andra personer utnyttjat hans förskrivarkod. I hovrättens dom slås dock fast att det inte har framkommit något i målet som tyder på att läkaren har förskrivit läkemedlen under hot eller tvång.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev