Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare drog sin egen axel i led under fallskärmshopp

Publicerad: 24 januari 2006, 10:32

Läkaren Anton Westman berättar i en fallbeskrivning i tidskriften Journal of Trauma om hur han gjorde när axeln gick ur led under ett fallskärmshopp med fritt fall, så kallad skydiving.


Anton Westman är akutläkare vid Norrlands universitetssjukhus och doktorand i kirurgi vid Umeå universitet.

I en ovanligt detaljerad fallbeskrivning, med en film som visar hela förloppet, redogör Anton Westman för hur han gjorde när den vänstra axeln gick ur led under ett fritt fall.

Urledvridning av axeln mitt under ett hopp kan innebära ett dödligt hot, eftersom hantering av reservskärmen kräver att båda armarna fungerar. Dessutom är det svårt för hopparen att upprätthålla stabilt kroppsläge i fallet, vilket medför risk för att fallskärmen trasslar in sig när den öppnas.

Anton Westman är den vitklädde hopparen.

 Anton Westman opererades 2001 i axelleden efter en skada och gjorde sedan 700 hopp utan problem. Men i somras vreds hans vänstra axel oväntat ur led under en formationsuppvisning i fritt fall ungefär 2 000 meter ovanför Uppsalaslätten.

Fallhastigheten var ca 200 km/h. Kroppen kom genast i  obalans, vilket han lyckades kompensera med benen. Armen kändes stum och fungerade inte. Han lyckades då efter ett par försök själv dra axeln i led med högerarmen så att leden stabiliserades. Vid landningen var axeln i led och röntgenundersöktes senare utan tecken på skador.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev