fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare får 200 000 kronor för sin ALS-forskning

Publicerad: 12 mars 2014, 08:41

Caroline Ingre forskar om ALS och nu har hon fått Ulla-Carin Lindquist-priset för sitt arbete. Just nu utformar hon ett patientregister för ALS-sjuka.

Ämnen i artikeln:

ALS

Journalisten Ulla-Carin Lindquist avled i ALS, amyotrofisk lateral skleros, för tio år sedan. Till hennes minne skapades en stiftelse som bland annat samlar in pengar för att stödja forskningen av ALS. Stiftelsen delar årligen ut ett forskarpris.

Caroline Ingre arbetar som läkare vid neurokliniken, Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Hon tar emot 2013 års pris.

– Det känns roligt och inspirerande att få det här priset. När man blir trött är det sådant här som får en att kämpa vidare, någon som tror på en, säger hon.

Hon disputerade med sin avhandling ”On the Aetiology of ALS: A Comprehensive Genetic Study” 2013 vid Umeå universitet. Resultatet från avhandlingen stödjer att ALS kan orsakas av många olika gener. Hon har dessutom sett att en specifik genetisk förändring kan vara en skyddande faktor för ALS, vilket kan ha betydelse vid behandlingsutveckling.

I dag arbetar hon med att utforma ett patientregister för ALS-sjuka, för att patienterna ska få en likvärdig vård oavsett var i Sverige de bor.

– Tanken är att det ska bli ett nationellt samarbete, där vi jobbar tillsammans i registret för att göra vården jämlik.  Jag strävar efter att förbättra vården som man ger nu och det här registret är tänkt att kunna användas redan nästa år, säger Caroline Ingre.

Ur prismotiveringen:

Caroline Ingre har engagerat sig i utarbetandet av ett nationellt ALS-register. Ett sådant register vore mycket värdefullt såväl ur forskningssynpunkt som för omhändertagandet av ALS-patienter och deras anhöriga och strävan efter lika vård oavsett var i Sverige man bor.

Avhandlingen:

Caroline Ingre. On the Aetiology of ALS: A Comprehensive Genetic Study

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev