Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare får fängelse för faderskapsbluff

Publicerad: 13 oktober 2014, 12:02

En dansk läkare döms till fängelse för försök till bedrägeri i samband med faderskapstest. Två medåtalade kollegor frias.


Fallet gäller en läkare i 40-årsåldern, pappa till ett i dag fyra år gammalt barn. För tre år sedan, 2011, skulle han göra ett faderskapstest, skriver danska Dagens Medicin. Men mannen ville uppenbarligen inte räknas som barnets far. Med hjälp av sina två medåtalade ordnade han ett läkarintyg med osant innehåll och två DNA-prover från fel personer. Detta skickades till en domstol i Frederiksberg.

Utöver detta försök till bedrägeri stod läkaren åtalad för falskt vittnesmål. Domstolen dömde i fredags, den 10 oktober, mannen till åtta månaders fängelse. Hans försvarsadvokat, Peter Trudsø, kallar domen mycket överraskande.

– Jag och min klient har hela tiden gått för ett frikännande. Jag anser inte att det finns bevis för att min klient skulle ha gjort något som helst straffbart, säger han.

De andra två läkarna stod åtalade för medverkan till bedrägeri, förfalskning av dokument och missbruk av sina ställningar som läkare. Den ena läkaren ska ha undertecknat det läkarintyg som den nu dömde läkaren – tillika fadern – hade skrivit ihop. Den andra läkaren ska ha bidragit med de felaktiga DNA-proven.

Men de båda frikändes av domstolen som inte fann det bevisat att de hade haft något uppsåt att begå brott. Dock antyder domstolen att de båda friade läkarna brustit i omdöme.

Det är ännu oklart om domen kommer att överklagas.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev