Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare får skriftliga varningar för vild efterfest i ambulans

Publicerad: 9 december 2009, 09:49

En ambulanssjuksköterska har varslats om avsked efter den vilda personalfesten i Östersund. Två läkare som var med och sniffade lustgas tilldelas skriftliga varningar.


Dagens Medicin rapporterade om den skandalartade personalfesten i går, tisdag. Nu har Jämtlands läns landsting gått ut med flera nya uppgifter om vad som inträffade.

Totalt var det sju personer som gick vidare från de gemensamma festligheterna och höll en egen efterfest i en ambulans. Av de fem som var landstingsanställda var två läkare och tre ambulanssjuksköterskor. Alla har medgett att de var med och sniffade lustgas, stökade ned och övade sig på att sätta nål på varandra.

– De flesta av oss kan balla ur på fest, men det här handlar om vilka konsekvenser det hade kunnat få. Det gäller legitimerad personal som är väl medveten om vilken funktion lustgasen har och vilken beredskap som måste finnas inför en olycka. Allvaret ligger i den skada mot tredje part som detta hade kunnat vålla, säger landstingets personalchef Björn Ahlnäs till Östersunds-Posten.

De två läkarna och två av ambulanssjuksköterskorna har förvarnats om att de kommer att tilldelas skriftliga varningar för sitt agerande. Den tredje ambulanssjuksköterskan har varslats om avsked.

– Anledningen är att han tidigare varit med om en liknande händelse, då han andades in lustgas från en ambulans en kväll under Storsjöyran. Då var han också alkoholpåverkad, säger Björn Ahlnäs till Länstidningen Östersund.

Händelserna på personalfesten har fått stor uppmärksamhet i de lokala medierna i Östersund. Gunnar Green, ordförande i Jämtlands läns läkarförening, hoppas att de inte ska påverka förtroendet för den jämtländska sjukvården.

– Det är ju inget som tillhör det vanliga arbetet och ska inte påverka omhändertagandet av vårdtagare. Det är viktigt att komma ihåg att det här är enskilda individer och inte företrädare för läkarkåren eller ambulanssjukvårdarna, säger han till Sveriges Radio Jämtland.

Relaterat material

Landstingsanställda utreds efter festande i ambulans

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev