Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare får stoppa e-recept

Publicerad: 3 december 2008, 10:48

Om något år ska läkare kunna ta bort eller ändra i e-recept som de har skrivit ut. Det ska förhindra att patienter får fel dos eller farliga kombinationer av mediciner.


I dag kan bara läkare som skriver ut läkemedel i receptsystemet Apodos göra ändringar i ordinationen i efterhand. Men snart ska detta bli möjligt i alla e-recept. Om en ordination visat sig felaktig eller om preparatet ska tas i samband med andra läkemedel har läkarna i dag ingen möjlighet att stoppa eller ändra i förskrivningarna. Detta kan leda till att patienten får felaktig dos eller farliga kombinationer av mediciner.

– Alla är överens om att vi måste göra något åt detta. Inom något år kommer vi att se en förändring. Läkarna ska då kunna gå in och stänga av ett e-recept eller ändra i det så att ordinationen överensstämmer med de nya förhållanden som gäller. I stället för recept kommer vi att tala om ordination, säger Bo Claesson, handläggare för läkemedelsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Störst behov inom äldrevården
Det nya e-receptsystemet utvecklas nu inom ett projekt vid SKL.

Behovet att ändra i utskrivna e-recept är störst när det gäller patienter med många och kroniska sjukdomar. Recepten skrivs ofta ut på års­basis och lagras sedan i Apoteket AB:s e-receptregister, som läkarna inte har tillgång till. Även om läkaren sagt till patienten att ändra ordinationen, eller sluta ta något av läkemedlen expedierar apoteket medicinen enligt den ursprungliga ordinationen.

– Att vi som ordinerar läkemedel inte kan gå in i e-recepten och ändra nödvändiga ordinationer är bisarrt, tycker Kenneth Widäng, distrikts­läkare i Norrbottens läns landsting.

Han har länge engagerat sig i frågan om att läkare ska kunna påverka ordinationen i e-recepten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev