söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare får vänta rekordlänge på AT

Publicerad: 25 oktober 2017, 07:25

Drygt tio månader. Så lång tid tar det i genomsnitt för läkarstudenter att få sin allmäntjänstgöring (AT), rapporterar SVT Nyheter.

Ämnen i artikeln:

SylfRegion ÖstergötlandRegion Örebro LänRegion VästmanlandRegion UppsalaRegion SkåneRegion NorrbottenRegion KronobergRegion Jönköpings länRegion Jämtland HärjedalenRegion HallandRegion GävleborgRegion GotlandLandstinget VästernorrlandLandstinget SörmlandLandstinget i VärmlandLandstinget i Kalmar länLandstinget DalarnaLandstinget BlekingeStockholms läns landstingVästra GötalandsregionenVästerbottens läns landsting

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Det innebär att väntetiden ökat med 50 procent jämfört med 2008 och nu är den längsta sedan Sveriges yngre läkares förening (Sylf) började göra sin årliga undersökning bland sina medlemmar.

Sedan i fjol har väntetiderna ökat i 15 av 21 landsting och regioner. Allra längst är väntetiden i Stockholms län, med 19,8 månader. Kortast tid att få en AT-plats, 5,1 månader, tar det i Dalarna.

Sveriges kommuner och Landsting (SKL) efterfrågar ett flexiblare regelverk.

– Vi har en patientsäkerhetsförordning och föreskrifter från socialstyrelsen som vi fick i början av 90-talet. De delarna måste regeringen ändra för då skulle vi kunna få fram fler AT-platser, säger Agneta Jöhnk, chef för SKL:s avdelning för arbetsgivarpolitik, till SVT Nyheter.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev