Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare fick inte bära slöja

Publicerad: 3 augusti 2007, 12:10

En kvinnlig irakisk läkare hävdar att hon fick sluta på en vårdcentral i Malmö, eftersom hon ville fortsätta bära slöja.


Kvinnan har nu anmält primärvården Skåne sydväst till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO.

Enligt anmälan kallades den vikarierande läkaren in till sin handledare och ställdes inför ett ultimatum: Antingen skulle hon ta av sig slöjan, eller så skulle handledaren se till att hon inte skulle kunna arbeta mer i Sverige.

Efter denna händelse fick kvinnan veta att hon skulle sluta jobba inom en månad och att hon inte behövde vara kvar på arbetsplatsen den sista månaden.

Tillförordnade sjukvårdsdirektören Ulf Swanstein säger till Skånska Dagbladet att primärvården Skåne sydväst inte har några som helst förbud eller restriktioner för läkare som vill bära huvudduk eller slöja.

Enligt Skånska Dagbladet uppger andra läkare som kvinnan jobbat med att hon saknar kompetens och är farlig för patienterna.

Ett annat fall av påstådd diskriminering gäller en finsk läkare i Mora som har anmält Landstinget Dalarna för etnisk diskriminering. Läkaren hävdar att han tvingades säga upp sig sedan verksamhetschefen klagat på hans bristande kunskaper i svenska.

Men verksamhetschefen säger till Dalarnas Tidningar att läkaren har sagt upp sig i samförstånd med ledningen och att uppsägningen inte beror på dåliga språkkunskaper, utan på brister i patientsäkerheten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev