torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare förbjöds att använda kontoret

Publicerad: 10 april 2013, 07:30

En dansk kardiologavdelning testade att låsa ute läkarna från sina rum. En lyckad modell, tycker ledningen, som nu fortsätter försöket.


Projektet ”stängt kontor”, lukket kontor, på ett sjukhus i danska Horsens inleddes under påsken. Då var läkarexpeditionerna förbjudet område. Förberedelser, genomgång av journaler och diktering skulle i stället ske inne hos patienterna.

Syftet var att få läkarna närmare patienterna och längre ifrån datorskärmarna. Efter testet har avdelningen valt att fortsätta försöket i minst två månader.

– Det kommer inte att bli riktigt så dogmatiskt som i mars. Totalförbudet mot att vara på läkarrummen var mest för att ställa allt på ända och sparka i gång en kulturförändring, berättar Karen Kaae Dodt, läkare och chef på kardiologavdelningen.

Hon berättar att man funnit några­ saker att justera när pilottestet analyserats tillsammans med personalen. Bland annat ska läkarna kunna få tillgång till kontoret i lägen när de tycker att det är nödvändigt för att säkra kvaliteten på behandlingen. Det kan alltså finnas undantag från lockouten.

Avdelningen ska också se över att det finns tillräckligt med välfungerande och välladdade bärbara datorer, och att IT-supporten är lätt att nå. Och ergonomer ska rådfrågas för att anställda som får stå betydligt mer än de är vana vid inte ska få ont i ryggen.

Beslutet att låsa läkarexpeditionerna­ kom efter en lång diskussion om att ökad tid för dokumentation och förberedelser krympt tiden som läkare och sjuksköterskor har med patienterna.

– Vi har talat om det många gånger­ tidigare, och har också försökt att begränsa tiden som läkarna­ lägger på kontoret, men det har inte fungerat. Därför har vi tagit ett extra steg denna gång, säger Karen Kaae Dodt.

Under försöket hade läkare och många sjuksköterskor datorer med sig på vagnar. Dikteringen skedde inne på rummet, bredvid patienten.

– Vi tycker att det leder till en ökad patientsäkerhet när vi dikterar så att patienten hör det. På det viset är det möjligt att påpeka för läkaren om patienten har uppfattat det som skett annorlunda, eller om det står felaktiga uppgifter, säger Karen Kaae Dodt.

– Samtidigt upplever vi att de anställda blir mindre avbrutna när allt arbete pågår hos patienten och inte inne på kontoret, där kollegorna också sitter.

Sjävfallet kan det finnas saker som inte lämpar sig att diskutera med en patient när andra hör, understryker Karen Kaae Dodt, och då får ett enskilt samtalsrum användas.

Hennes förhoppning är att projekt­et­ ska mynna ut i ett permanent förändrat arbetssätt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev