Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare försiktigt positiva till större patientinflytande

Publicerad: 6 februari 2014, 06:00

Överläkare Elisabet Lidbrink vid Radiumhemmet ser det som viktigt att göra patientens rätt att välja behandling till lag.

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Med den nya patientlagen får patienterna en tydligare rätt att välja behandlingsmetod. Det välkomnas av de läkare som Dagens Medicin talat med.


Patienten ska få välja det hon eller han föredrar om det finns flera behandlingsalternativ som överensstämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet. Så står det i regeringens förslag till ny patientlag. Läkarförbundets ordförande Marie Wedin välkomnar att patienternas rättigheter blir tydligare. Men understryker samtidigt att det är viktigt att lagen används på rätt sätt.

– Vi vill inte ha ett system som i USA där du måste skriva på en massa papper om att du har blivit informerad om olika behandlingsalternativ. Det är bra att patienten ges möjlighet att välja men det får inte gå för långt så att det blir en byråkrati, säger Marie Wedin.

Hon tycker att det finns situationer där läkaren trots allt måste få sista ordet även om det finns två behandlingar som är medicinskt likvärdiga.

– Det kan handla om en kostnadsaspekt. Kostnadseffektiviteten kan bli en stötesten i detta. Läkaren måste ha möjlighet att väga in kostnadsaspekten, säger Marie Wedin.

Cancervården är ett område där det ofta finns flera olika behandlingsalternativ. Överläkaren Elisabet Lidbrink på Radiumhemmet på Karolinska universitetssjukhuset i Solna berättar att hon ofta ger patienten möjlighet att göra ett val. Ett konkret exempel är små bröstcancertumörer där valet står mellan bröstbevarande kirurgi med strålning efteråt eller att ta bort hela bröstet och därmed slippa strålning.

– Man ska inte förutsätta att en kvinna för att hon är gammal inte vill ha strålbehandling. Likadant för en yngre kvinna, där måste man också informera. Det kan ju vara så att en yngre kvinna kanske väljer att ta bort hela sitt bröst. Man kan inte förutsätta något utan patienten ska informeras om att här har vi två metoder som är likvärdiga, säger Elisabet Lidbrink.

För henne förändrar den nya patientlagen inte så mycket. Hon arbetar redan för att alltid ge patienten inflytande över behandlingsmetoden när det är möjligt. Men hon tycker att det är viktigt att patientens rätt till inflytande nu blir lag.

– Förr i tiden när jag var ung doktor så var det väldigt många extremt auktoritära överläkare som bara sa hur det skulle vara. Det fanns inte utrymme för någon diskussion. Jag tycker att det här är ett mycket bättre sätt att jobba på. Det känns mycket ärligare mot patienten, säger Elisabet Lidbrink.

Hennes överläkarkollega på Radiumhemmet, Gunnar Wagenius, lyfter fram vikten av att lagen slår fast att patienten bara ska ha rätt att välja behandling om det sker i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Gunnar Wagenius anser att läkaren alltid måste kunna besluta att avstå från behandling om till exempel en desperat patient i livets slutskede kräver mer behandling.

– En skiljelinje kan vara att behandla eller inte behandla i ett läge där behandling skulle kunna vara mer till skada än till gagn för patienten. Då kan det bli konflikt mellan mig och patienten. Men då måste jag kunna säga nej till behandling baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Gunnar Wagenius.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev