Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare försvarar 5:2-metoden

Publicerad: 3 september 2013, 14:19

Kerstin Brismar och Michael Mosley

Foto: Susanna Pagels

Den sedan i våras hajpade fastemetoden 5:2 har i en del medier kritiserats för att framkalla ätstörningar och rent av vara farlig. Men kritiken saknar vetenskaplig grund, enligt metodens grundare.


Michael Mosley, den brittiske läkaren och medicinjournalisten som gjort 5:2-metoden med halvfasta känd, och professor Kerstin Brismar, endokrinolog och diabetesläkare, är helt överens om att metoden är ofarlig, när de möts på tisdagen vid en presskonferens på Hotel Diplomat.

– Enligt experterna finns det ingen evidens för att fastemetoden skulle ge ätstörningar, säger Michael Mosley. Fasta praktiseras i hög grad av till exempel muslimer, judar och hinduer och grupper som inte är kända för att ha särskilt mycket anorexi.

Det var efter Michael Mosleys BBC-inslag i Vetenskapens värld i mars som intresset för fasta ett par dagar i veckan exploderade i Sverige. När hans bok kom ut i svensk översättning för en månad sedan sålde den slut på en vecka, enligt förlaget.

Fasta ett par dagar i veckan sägs minska risken för hjärt-kärlsjukdom, cancer, diabetes, demens och övervikt och förlänger därmed livet. Mycket av forskningen är än så länge bara gjord på möss och apor.

På människor finns det en stor mängd bra studier som visar att den ökar insulinkänsligheten, sänker blodsockret, förbättrar blodfetterna och minskar bukfett och övervikt, enligt Michael Mosley och Kerstin Brismar.

För Michael Mosley blev halvfastan ett alternativ till att börja medicinera. Han hade fått typ 2-diabetes och hade dåliga värden för övrigt. I dag har han normaliserade värden och har gått ned tio kilo.

– Det gäller att hålla ned blodsockret så mycket och länge som möjligt, säger han och får medhåll av Kerstin Brismar.

Vid fasta sjunker blodsocker, insulin och det insulinliknande tillväxthormonet IGF-1 och därmed minskar bränsletillförseln till cellerna. Det ger cellerna möjlighet till reparation i stället för tillväxt och celldelning.

– Rådet att äta sex-åtta gånger om dagen är uppseendeväckande dåligt, då är ju blodsockret och insulinet högt hela tiden, säger Michael Mosley.

I Storbritannien har intresset för 5:2 varit stort inom läkarkåren, berättar han. Många föreslår det för sina patienter och diabetologerna ser det som något att satsa på.

I Sverige är det annorlunda, konstaterar Kerstin Brismar.

­– Mina kollegor ser det som bara ännu en diet som kommer och försvinner, det har jag att kämpa mot.

I oktober startar hon en egen 5:2-studie, på normalviktiga, överviktiga och på personer med diabetes.

Går man ner för mycket i vikt kan man göra som Michael Mosley gör nu för tiden, fasta bara en dag i veckan.

– Är 500-600 kalorier för lite kan man till exempel äta tusen kalorier istället, säger Kerstin Brismar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev