Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare försvarar alternativa läkemedel och metoder

Publicerad: 21 september 2010, 13:00

Komplementär- och alternativmedicin fyller en funktion i sjukvården. Det skriver läkare, forskare och apotekare i en debattartikel.


För ett par veckor sedan gick företrädare för föreningen Vetenskap och folkbildning till offentligt angrepp mot landstingsfinansierad alternativmedicin. Nu får de mothugg från medicinska forskare.

Forskarna som är positiva till komplementär- och alernativmedicin menar att det finns utvärderingar som visar att den är verksam och säker. De försvarar cancerbehandling med mistelextraktet Iscador och hänvisar till att effekten av homeopatiska läkemedel är föremål för debatt i ”ledande medicinska tidskrifter”.

”Specifik effektbevisning är viktig, men sjukvård är också bemötande, etik, estetik och ekonomi. Vårdgivarens och patientens perspektiv måste räknas in då det förbättrar patientresultatet”, skriver forskarna i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Artikeln har undertecknats av bland andra läkarna Christina Doctare, Ursula Flatters och George Lewith, apotekaren Johanna Hök och sjuksköterskan Maria Arman.

Läs debattartikeln:

”Sjukvård är också bemötande, etik och estetik” (i Dagens Nyheter, extern länk)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev