onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare frias från anklagelser om att ha slickat bröst

Publicerad: 1 december 2016, 13:27

Foto: Ingram Publishing/Thinkstock

Den läkare i Västsverige som åtalats för att ha sexuellt ofredat en patient genom att bland annat slicka hennes bröst, har friats av tingsrätten.


Domstolen menar att det är oklart, även i kvinnans vittnesmål, vad som faktiskt hände på akutmottagningen för ett år sedan. Patientens och läkarens redogörelser är till stor del samstämmiga, men de skiljer sig på ett par punkter.

Kvinnan sökte vård för kraftig huvudvärk, illamående och yrsel. Vid besöket på mottagningen berättade hon också att hon tagit en stark värktablett efter en bröstförstoringsoperation. Läkaren började ställa frågor om bröstförstoringen, inte relaterat till patientens tillstånd, utan av egenintresse, bland annat på grund av att hans fru funderade på en liknande operation.

Läkaren ville känna på brösten, vilket patienten gick med på. Patientens berättelse är sedan att läkaren dessutom nöp, vred och skruvade på bröstvårtorna och frågade om hon blev stimulerad. Läkaren ska även ha böjt sig över henne. Det kändes som att läkaren slickade hennes bröst, uppger kvinnan som dock inte såg vad som hände. Hon har berättat att hon blev rädd och att sjuksköterskor hjälpte henne till ett enskilt rum efter att läkaren gått i väg, men att han sedan kommit dit. Hon fick senare på natten även telefonsamtal från läkarens nummer, vilka hon inte svarade på.

Läkaren å sin sida förnekar att han medvetet berört bröstvårtorna eller pussat eller slickat på patientens bröst. Att han uppsökte henne i det enskilda rummet berodde på att han i hennes journal noterat stark medicin, vilken han inte ville att hon skulle ta. Efter händelserna på akuten fick han beskedet att han var avstängd från jobbet. Det ledde till ett gräl med hans hustru. Och det ska ha varit hon som senare försökte ringa patienten för att lugna henne.

Tingsrätten menar att det är ostridigt att läkaren fått tillstånd att röra patientens bröst. Rätten betvivlar inte heller att patienten kände att läkaren gick för långt, men noterar också att hon inte bett honom sluta. Därför saknas bevis för att han skulle rört henne utan samtycke. Tingsrätten anser att läkaren brast i sitt omdöme, vilket även gäller det eller de obesvarade samtalen efter besöket på akuten, men att det inte har någon bevismässig betydelse.

Läkaren ska ha fått anställning på annat håll i landet, men enligt uppgift till Sveriges Radio har den forna arbetsgivaren inte kontaktats för referenser.

Relaterat material

Läkare åtalad – ska ha slickat patient på brösten

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev