Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare garanteras 2,6 procent

Publicerad: 30 april 2012, 08:11

Ny version 11.15 – Utifrån rådande förutsättningar är vi nöjda. Men vi måste få till en annan modell för lönesamtalen, säger Marie Wedin, ordförande i Läkarförbundet.


Det nya avtalet mellan Sveriges läkarförbund och Sveriges Kommuner och Landsting SKL ger läkargruppen en löneökning på 2,6 procent. Avtalet är ettårigt och i nivå med andra avtal.

– Det vore bättre med ett längre avtal, men SKL gör bedömningen att den ekonomiska utvecklingen är osäker, säger Marie Wedin till Dagens Medicin.

Men ännu viktigare är att parterna inte är överens om hur lönebildningsprocessen, särskilt lönesamtalen, ska gå till. Den frågan skjuts fram till hösten.

– Inom sjukvården fungerar inte lönesamtalen. Den lönesättande chefen har inte fullt mandat att avgöra lönen. Löneläget styrs från regionerna och landstingen, säger Marie Wedin.

I och med chefernas begränsade ansvar saknar Läkarförbundet tillit till arbetsgivarnas modell för lönesamtalen. Erfarenheterna hittills är inte bra, enligt Marie Wedin.

– Vi vill ha någon form av kontrollfunktion under den tid tilliten byggs upp. Vi kan inte bara släppa lönesättningen, säger hon.

Avtalet som blev klart på Valborgsmässoaftonen gäller hela läkarkollektivet. Prioriteringen mellan olika specialiteter och mellan män och kvinnor görs sedan av de lokala läkarföreningarna.

– Det är väldigt olika på olika ställen. På vissa håll vill man prioritera distriktsläkarna på andra håll psykiatrin. Man kanske har en situation där man måste ge mer till de kvinnliga läkarna för att det blivit någon snedhet.

Nya avtalet gäller 25 000 medlemmar som är anställda i kommuner och landsting och vårdbolag anslutna till arbetsgivarorganisationen Pacta.

Enligt det nya avtalet ska läkare som är visstidsanställda få sin anställning konverterad till tillsvidare efter 3 år i stället för efter dagens 4 år när man kombinerar allmän visstidsanställning och vikariat. Parterna ska även samarbeta kring kartläggning och analys av visstidsanställda läkares anställningsform samt övergripande lönebildningsfrågor.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev