lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare ger sifferlöst avtal en chans till

Publicerad: 10 maj 2013, 12:40

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån. Marie Wedin, ordförande i Läkarförbundet.

Trots en skepsis till sifferlösa avtal har Läkarförbundet gått med på att försöka med ett sådant igen.


Läkarförbundet är, liksom Vårdförbundet, skeptiskt till avtal där siffran inte sätts centralt. Ändå har förbundet valt att gå med på arbetsgivarsidans krav i det nya avtalet, berättar Läkarförbundets ordförande Marie Wedin.

– I den bästa av världar, där chefer har mandat att sätta löner, hade vi också varit för sifferlösheten. Men de erfarenheter vi har haft under åren har gjort oss mer skeptiska. Vi är ändå beredda att prova sifferlösheten nu, säger hon.

Marie Wedin anser att det finns möjligheter till rättvisare löner om de sifferlösa avtalen fungerar, något som förbundet kommer att följa upp.

Sett till helheten är Marie Wedin nöjd med det nya avtalet, inte minst för att ett längre avtal gör det lättare att arbeta med långsiktiga frågor som exempelvis den om fortbildning. Men tittar man i detalj på vilka yrkanden Läkarförbundet hade inför avtalsrörelsen har inte alla krav blivit verklighet. Rätten för läkare att ta tjänstledigt på deltid för att arbeta med annat är ett sådant exempel. Inte heller kravet på att läkares fortbildning ska finnas med i budgetar och verksamhetsplaner fick det gehör som förbundet hade önskat.

– Det finns nu skrivningar om hur vi partsgemensamt ska följa upp hur fortbildningsprocesserna löper och hitta goda exempel på hur man mer långsiktigt kan jobba med fortbildning, berättar Marie Wedin.

Hur långt räcker det?

– Det vet vi inte. Det är samma sak som med sifferlösheten i avtalet. Det finns en ansats och en vilja, men det blir förstås inget av det om man inte agerar utifrån det, säger Marie Wedin.

Läkarförbundet yrkade också på en rejäl lönehöjning för medicine studerande och läkare som provtjänstgör. Det nya avtalet innebär en höjning första året på 2,2 procent. Därefter ska lägstalönen fasas ut. Medicine studerande förbund, MSF, ville inte ha någon siffra för lägstalön eftersom den var så låg, enligt Marie Wedin.

– Vi vägde Medicine studerande förbunds intressen mot den grupp av läkare som kommer från länder utanför EU för att arbeta här. Vi får försöka jobba med att skydda den andra gruppen tillsammans med förbundets rådgivning och lokalföreningarna samt genom att bidra med bättre informationsmaterial.

En passiv seger, som Marie Wedin kallar den, är att skrivningen i det särskilda jouravtalet fick vara kvar. Det innebär att läkare vid jour och beredskap även fortsättningsvis ska kunna avrunda sin arbetstid uppåt till närmaste halvtimme. Om rätten att avrunda hade tagits bort kunde det innebära en lönesänkning på flera procent, uppger Marie Wedin.

– Det är en hörnsten och ett skäl till att vi är nöjda med det nya avtalet som helhet, säger Marie Wedin.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev