Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare gripen för sexbrott

Publicerad: 26 januari 2011, 12:49

En läkare i Sörmland anhölls under onsdagen, misstänkt för sexuella övergrepp på en patient.
(Ny version 27/1, kl 17.20)


Enligt nyhetsbyrån TT ska övergreppen ha skett under läkarens tjänsteutövning på en av landstingets vårdcentraler.

Enligt lokaltidningen Folket är läkaren i fråga en man i 40-årsåldern.

– Läkaren polisanmäldes för två veckor sedan, men vi visste inte att han anhållits. Det ska handla om övergrepp mot en patient. Personalen på hans vårdcentral tror inte att anklagelserna stämmer, men det är ju upp till polisen att utreda, säger Jan Toftling, pressansvarig på Landstinget Sörmland, till TT.

Läkaren har sedan han anmäldes endast arbetat med administrativa arbetsuppgifter. Från och med i dag, torsdag, är läkaren avstängd från sin tjänst, uppger Landstinget Sörmland.

Enligt uppgifter som TT tagit del av är läkaren misstänkt för en våldtäkt i Eskilstuna och ett fall av sexuellt ofredande i Örebro.

Mannen ska ha blivit uppsagd från Örebro läns landsting vid årsskiftet 2008/2009 efter misstankar om att han ofredat en kvinnlig patient sexuellt i hennes hem, rapporterar Sveriges Radio Sörmland.

Landstinget Sörmland uppger i ett pressmeddelande att man tog referenser från läkarens två senaste arbetsplatser och gjorde en kontroll hos Socialstyrelsen innan läkaren anställdes. Trots det ska landstinget inte ha fått kännedom om händelserna i Örebro.

–  Vi  kommer snarast att undersöka vad som hänt och i samverkan med hälso- och sjukvårdsledningen säkerställa att ytterligare skärpning av rutinerna införs vid anställning av hälso- och sjukvårdspersonal, säger landstingsdirektör Karin Welin.

Läkaren nekar till brott och en eventuell häktningsbegäran kommer tidigast att lämnas in på fredag, uppger TT.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News