Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare hade 24 dagar långt pass

Publicerad: 28 december 2016, 10:39

Foto: Thinkstock

En stafettläkare på röntgen i Sollefteå hade ett 578 timmar långt pass. Det är delvis ett resultat av att den akuta kirurgin stängt på sjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Sollefteå sjukhusLandstinget Västernorrland

Den offentligt drivna röntgenkliniken har haft problem att anställa läkare, skriver Sundsvalls Tidning som granskat bemanningen. Tidningen hittade inte ett enda jourpass som bemannats av en landstingsanställd.

Den stafettläkare som arbetat det i särklass längsta passet, gjorde så från den 25 september till den 19 oktober i år. Totalt blev det 578 timmar, eller 24 dygn.

– Före sommaren bokade vi inte stafettveckorna så här, men efter att akutkirurgin stängt har det blivit mycket lugnare, säger länsverksamhetschefen Liselott Mafi till tidningen.

Som Dagens Medicin tidigare berättat har akut kirurgi upphört i Sollefteå och kan komma att flyttas bort från både Sollefteå och Örnsköldsvik permanent, enligt ett sparförslag.

Liselott Mafi säger att efter att den akuta kirurgin upphört har det blivit mycket lugnare, vilket också gör att ett 578 timmar långt pass i praktiken inte är så ansträngande som det kan verka. Bemanningsföretaget Doratone, där läkaren är anställd, säger också till tidningen att deras upplägg hade sett annorlunda ut om det inte fungerat med återhämtningen.

Läkaren är på plats på sjukhuset 07–16 varje dag och är därefter på jour, skriver Sundsvalls Tidning. Bemanningsföretaget fakturerar ett schablonbelopp. En vardagsjour kan kosta landstinget 13 250 kronor och en helg kostar det 25 500 kronor per dag.

Om landstinget antar besparingsplanen och stänger den akuta kirurgin permanent i Sollefteå kan det dock spara pengar. Då kan röntgenbilder granskas på distans från Örnsköldsvik, säger Liselott Mafi till tidningen.

Relaterat material

Sparbeslut dröjer i Västernorrland

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev