Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare hade bilen full med journaler

Publicerad: 29 oktober 2014, 11:00

I flera timmar hade läkaren sin bil parkerad i centrala Stockholm med baksätet fullt med synliga patientjournaler.


I ett mejl från en privatperson fick Socialstyrelsen  nyligen kännedom om en parkerad bil med baksätet till bredden fyllt med patientjournaler. Bilen hade enligt mejlet stått på en parkering i centrala Stockholm i ”x-timmar” och fler av journalerna ska ha varit fullt synliga med både namn och personnummer på patienterna.

Till Dagens Medicin uppger privatpersonen att bilen med journalerna uppskattningsvis stod parkerad i tre-fyra timmar. Den är registrerad på en läkare i Stockholmsområdet.

Socialstyrelsen skickade mejlet vidare till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Där konstaterar inspektören Kerstin Gudmundsson att det verkar var ett uppenbart brott mot både patientdatalagen och Socialstyrelsens föreskrifter om informationshantering och journalföring. Där framgår nämligen tydligt att vårdgivaren, vilket i det här fallet är läkaren själv då han är privatpraktiserande, ska säkerställa att obehöriga inte kan ta del av patientuppgifter.

– Här har han ju brustit, säger Kerstin Gudmundsson till Dagens Medicin.

Det är inga frågetecken där?

– Egentligen inte, sedan får vi höra hans yttrande. Men bara utifrån anmälan så tycker jag att det här är inte ok.

Finns det något yttrande som skulle kunna göra det här ok?

– Jag har svårt att tänka mig det. Men vi kan inte ta ett beslut utan att vederbörande har kommit till tals, säger Kerstin Gudmundsson.

Hon förklarar att ett formellt beslut fattas av hennes chef och utöver yttrandet från läkaren inbegriper det även en juristbedömning. Hur myndigheten sedan väljer att gå vidare beror på läkarens förhållningssätt och framtida agerande.

När Dagens Medicin ringer upp läkaren förnekar han att bilen har varit parkerad en längre tid.

– Jag har flyttat över journalerna för att jag har bytt mottagning. Jag har kört dem från min gamla mottagning till den nya och lastat in dem där i säkert förvar. Så det var en lastning. De var under översikt hela tiden. Jag kan tänka mig att någon har gått förbi där och sett dem när jag höll på att lasta, säger han.

Relaterat material

Kritik mot läkare som hade synliga journaler i bilen

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev