tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare har bristande kunskap om utbyte av läkemedel enligt TLV

Publicerad: 24 april 2013, 06:37

Mer än åtta av tio läkare talar inte om för patienter att utbyte sker på apotek enligt en undersökning som TLV presenterar.


Läkare och har ett ansvar för att informera om utbyte av läkemedel och det ansvaret måste förtydligas för dem. Det skriver Anna Märta Stenberg och Martin Forsberg, generaldirektör respektive kommunikationschef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, på Svenska Dagbladets debattsida  i dag.

De hänvisar till en undersökning som myndigheten låtit göra. Enligt undersökningen är det mer än åtta av tio läkare som inte alltid informerar patienter om att deras läkemedel kan komma att bytas ut.

TLV uppger också att apotekspersonal kan bli bättre på att informera om utbyte och påpekar att patienter enligt lag ska informeras när deras läkemedel byts ut.

Anna Märta Stenberg och Martin Forsberg uppger också att undersökningen pekar på bristande kunskap om utbytessystemet både bland läkare och apotekspersonal.

Tillsammans med Läkemedelsverket ska nu TLV ta fram information patienter, läkare och andra som skriver ut läkemedel, samt till apotekspersonal. Syftet är att patienter ska få mer samstämmig information om byten av läkemedel.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev