Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare i Australien ska tolka röntgenbilder från Kristianstad

Publicerad: 30 maj 2007, 12:20

Från och med i sommar hoppas Centralsjukhuset i Kristianstad att granskningen av röntgenbilder på jourtid ska kunna göras i Australien. Det skulle lösa mycket av de problem med jourkomp som sjukhuset har i dag.


Ämnen i artikeln:

Centralsjukhuset i KristianstadRegion Skåne

Idén är att utnyttja tidsskillnaden mellan Australien och Sverige. Därmed skulle dagarbetande personal i Australien kunna sköta granskningen av röntgenbilder under svenska jourtider, det vill säga kvällar och nätter.

– Vi har kommit så långt i våra samarbetsplaner att vi har bildat projektgrupper och låtit våra tekniker arbeta med att få upp snabba telemedicinska kopplingar för överföring av bilder, säger Tore Röjlar, chef för röntgenkliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad.

Förhoppningen är att sändningarna ska komma igång till sommaren. Ett pilotprojekt vid Södra älvsborgs sjukhus i Borås förra året visar att det fungerar. Under tre dagar tog då företaget European Telemedicine Clinic helt över jourgranskningen av röntgenbilder vid sjukhuset.

Snabb beredskap krävs på natten
En av anledningarna till att Centralsjukhuset i Kristianstad nu planerar att skicka sina röntgenbilder till Australien är att EU:s arbetstidsdirektiv slår hårt mot akutsjukhus som måste ha snabb beredskap nattetid för vissa typer av undersökningar.

– Enligt EU måste en läkare som arbetar natten vara ledig dagen före och efter. Vi har i snitt inte fler än tio undersökningar mellan klockan 22.00 och 07.00. Men det gör att en underläkare som jobbar natten missar två dagars undervisning och utbildning för att titta på de här tio fallen, konstaterar Tore Röjlar.

Att i stället skicka bilderna till Australien är ett bra sätt att slippa ifrån effekterna av lagstiftningen, menar han.

Som Dagens Medicin tidigare berättat har European Telemedicine Clinic sin bas i Spanien och arbetar redan för ett antal sjukhus i Europa, varav ett tiotal svenska sjukhus som har brist på röntgenläkare, se även Dagens Medicin nr 23/03.

– Vi ser också en fördel med att ha en extern granskare som vi vet har kapacitet i alla lägen. Det innebär en diagnostisk garanti gentemot de övriga klinikerna som gör att vi kan känna oss trygga om något inträffar, säger Tore Röjlar.

Henrik Agrell, läkare och en av grundarna av European Telemedicine Clinic, tror att de nya jourtidstjänsterna som företaget erbjuder från Australien kan innebära stora lättnader för svensk sjukvård.

– Om vi kan hjälpa sjukhusen med granskning under jourtid kan sjukhusen frigöra mycket läkarkapacitet. De kan koncentrera sina resurser till dagtid och slipper ifrån den onda cirkeln där jourtid ska kompenseras med ledigheter på dagtid, säger han.

Svaren ska vara på svenska
För att garantera att inga språkliga missförstånd uppstår ställer Centralsjukhuset i Kristianstad särskilda krav på verksamheten i Australien.

– Vi har som krav att svaren från granskarna i Australien ska vara på svenska och enligt svensk praxis, säger Tore Röjlar.

European Telemedicine Clinic, som startades för fyra år sedan, har i dag 120 anställda. 60 av dem är fast anställda läkare och resten går på kortare eller längre kontrakt.

Rättelse

I den tryckta versionen av Dagens Medicin, nr 22/07, står det felaktigt att det är Centralsjukhuset i Karlstad som artikeln berör. Rätt version är denna. Det handlar om Centralsjukhuset i Kristianstad. Dagens Medicin beklagar misstaget.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev