Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare i Blekinge vägrar lämna ifrån sig sina rockar

Publicerad: 16 Juni 2008, 09:33

Läkare i Blekinge vägrar lämna ifrån sig sina rockar

Ett antal läkare på Blekingesjukhuset vägrar lämna ifrån sig sina gamla läkarrockar, trots att sjukhusledningen förbjudit plaggen.


För två månader sedan införde Blekingesjukhuset av hygienskäl förbud mot de klassiska läkarrockarna. Men vissa av läkarna fortsätter att bära sina rockar i protest.

– De allra flesta har lämnat ifrån sig sina rockar, men ett tiotal har fortfarande kvar dem. De använder dem inte i patientkontakten, men vid andra tillfällen, som när de går till matsalen, förklarar sjukhusdirektör Gilda Johansson för Dagens Medicin.

Hon har gett respektive verksamhetschef i uppdrag att prata med de läkare som det gäller.

– Men det är inte så lätt att få igenom den här förändringen i den här organisationen. Läkarrocken har funnits väldigt länge och man upplever väl att man är igenkänd som läkare när man bär den.

Ingemar Boström, ordförande i Sjukhusläkarföreningen i Blekinge, säger till Sverige Radio Blekinge att det kan vara så många som 50 läkare som behållit sina rockar och att läkarrocken är bra för patientsäkerheten.

– När alla är klädda likadant förväxlas all personal med varandra. Man kan lika gärna vara läkare som sjuksköterska eller någonting annat.

Det argumentet håller dock inte, menar Gilda Johansson.

– I dag så har man ju namnbricka och dessutom så presenterar man ju sig som läkare, så jag ser inte det som ett problem.

Och även om verksamhetscheferna inte har framgång i sina påtryckningar så kommer läkarrockarna att försvinna, menar hon.

– De kommer att utgå från tvättsortimentet och man får ju inte ta hem dem och tvätta dem, så problemet kommer att lösa sig.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev