Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare i Filipstad tillbaka i landstingets vita rockar

Publicerad: 14 februari 2006, 14:10

Läkarna på Filipstads vårdcentral är luttrade. Först var vårdcentralen offentlig, därefter privat - och nu är den offentlig igen.


Det var i mitten av 1990-talet, då Landstinget i Värmland kämpade för att få ordning på Filipstads vårdcentral. Det största problemet var läkarbristen.  Att locka tillräckligt många läkare till Filipstad var något som landstinget aldrig lyckades med. Arbetssituationen var därefter - stressig och tung. Det kunde knappast bli sämre, tyckte många av de anställda.

1999 tog det privata vårdföretaget Carema över. Distriktsläkare Nils Regnström har sedan 1982 arbetat i flera omgångar på vårdcentralen i Filipstad.

Han minns Caremas intåg:

- De kom in med en ny anda. De förde med sig en glättigare stämning och hade som huvudmålsättning att det inte skulle vara trist och tråkigt på jobbet. Tidigare hade vi landstingets vita, trista, urtvättade arbetskläder. Nu fick vi nya färggranna kläder som var blå och gröna. Läkarrockarna var av tjock bomull och hög kvalitet. Dessutom var Carema frikostiga med att bjuda personalen på mat och nöjen, berättar han.

Nils Regnström minns att frikostigheten uppskattades och att trivseln blev bättre.

Han får medhåll av kollegan Cecilia Heister-Danielsson, som har arbetat på vårdcentralen sedan 1994.

Hon minns landstingstiden som rörig och tung. Ledarskapet beskriver hon som informellt, delaktigheten i besluten desto mindre.

- Det var en nedförssluttning. Vårdcentralen hade inte kunnat fortsätta med den arbetssituationen, säger hon.

Kunde inte enas om villkoren  Även om inte heller Carema lyckades med att fylla läkartjänsterna med fast anställd personal har vårdcentralen fungerat bättre, enligt Cecilia Heister-Danielsson.

- Vi är nu tre fastanställda läkare. Sedan har vi haft vikarier. Ändå har det fungerat. Även om arbetsuppdraget var detsamma märktes skillnader på organisationen. Vi kunde genomföra saker utan att förankra det hos parter som inte var berörda, säger hon.

I december förra året avslutades förhandlingarna mellan Landstinget i Värmland och Carema om driften av vårdcentralen. Det visade sig då att landstinget och Carema inte hade kunnat enas om villkoren när upphandlingen skulle göras för en ny period, från den 1 januari 2006. Därför tog landstinget tillbaka driften. Redan i januari var övertagandet genomfört.

- Det var chockartat och det kändes inte så kul, till en början.  Men det har inte blivit så stora förändringar. Man tappar energi vid sådana här skiften, men det är ändå skillnad nu jämfört med då Carema tog över. Nu tar landstinget över en fungerande verksamhet, säger Cecilia Heister-Danielsson.

Hon försöker se ljust på framtiden och hoppas att antalet utbildningsläkare blir fler, eftersom det har varit "väl tunt" med den saken under Caremas tid.

Vardagslivet är detsamma  För Nils Regnström spelar det inte så stor roll vem som driver vårdcentralen. Precis som Cecilia Heister-Danielsson påpekar han att arbetsuppdraget är detsamma, vardagslivet likaså. Men han medger att personalen har verkat lite dyster efter beskedet om landstingets återinträde.

Tänker du stanna kvar på vårdcentralen i Filipstad?

- Det beror på hur utvecklingen ser ut. Hur jag vill att den ska se ut? Ja,  det är mycket det. Det här är en liten ort. Vi som sitter här kan lätt bli isolerade. Är man på ett stort sjukhus är det lättare att hålla sig uppdaterad. Här är risken stor att man blir insnöad både kroppsligen och andligen. Jag vill inte att hjärnan snöar in. Därför behövs mycket kontakt utåt, säger Nils Regnström.

Sara Johansson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News