måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare i Linköping larmar om vårdplatskrisen

Publicerad: 29 mars 2017, 09:57

Foto: Stefan Jerrevång/Bildbyrån

17 erfarna läkare skriver i ett öppet brev att de inte längre kan ta ansvar för patientsäkerheten.

Ämnen i artikeln:

VårdkrisenUniversitetssjukhuset i Linköping

JK


– Det är bara frågan om vilken patient som dör först, säger en av läkarna till Corren.se.

Sjuksköterskebristen gör att Universitetssjukhuset i Linköping måste stänga var tredje vårdplats på den medicinska akutkliniken och i dag är det bara 555 av totalt 622 vårdplatser som är öppna på universitetssjukhuset totalt.

I ett brev till regiondirektör Mats Uddin och ledningsgruppen på sjukhuset skriver 17 specialistläkare, varav några bakjourskompetenta, att situationen gör att de inte längre kan ta ansvar för patientsäkerheten. Patienter blir antingen kvar på akutmottagningen eller läggs i på avdelningar som inte har rutin att ta hand om den typen av patienter.

Enligt Corren.se står det i brevet att de internmedicinska specialisterna och bakjoursgruppen på är djupt oroade. Vårddirektör Ditte Pehrsson-Lindell uppger för tidningen att sjukhusledningen och läkarna har träffats och att ett nytt möte är inplanerat till onsdagen. Tanken är att det ska skapas extra vårdplatser som tillfälligt ska bemannas med sjuksköterskor från bemanningsföretag.

Olga Bednarska, en av de läkare som skrivit under brevet, är dock klar över vad som är den enda långsiktiga lösningen.

– Egentligen finns inga andra lösningar än att betala riktigt rejält för att få tillbaka sjuksköterskorna. Det måste få kosta, säger hon till Corren.se.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev