Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare i Lund avskedas för grovt misstag

Publicerad: 2 juni 2006, 07:23

En läkare som höll en 56-årig patient nedkyld i nära två timmar under en operation har avskedats från sin tjänst vid Universitetssjukhuset i Lund.


Sjukhuschef Bent Christensen anser att fallet är unikt och konstaterar att läkaren handlade fullständigt obegripligt vilket fick förödande konsekvenser för patienten.

Det var vid en operation som utfördes i december förra året som läkaren trots upprepade varningar från tre personer i operationslaget fortsatte hålla patienten nedkyld trots att cirkulationen inte får stoppas mer än 30 till 40 minuter. Den 56-årige patienten fick svåra hjärnskador och avled senare under sjukhusvården.

Att läkaren inte rättade sig efter varningarna från sina medarbetare får sjukhusledningen att se extra allvarligt på händelsen.

- Medarbetaren har brutit mot all vetenskap och vedertagen praktik. Därför har han också förverkat sitt förtroende. Det gäller såväl i förhållande till medarbetarna som till patienter och anhöriga, säger Bent Christensen i ett pressmeddelande.

Händelsen anmäldes enligt lex Maria. Socialstyrelsen delar sjukhusets uppfattning om att läkaren handlat helt emot vetenskap och vedertagen praxis. Ärendet har nu gått vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Läkaren har också polisanmälts. Misstanken är vållande till annans död. Enligt Sydsvenskans nätupplaga togs initiativet till polisanmälan av den vårdpersonal som vårdade patienten under de sista timmarna av hans liv.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev