Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare i NU-sjukvården vill ha ett enda sjukhus

Publicerad: 26 oktober 2007, 07:04

Strunt samma om vården sker i Uddevalla eller Trollhättan. Läkarna har tröttnat på att strida med varandra och vill ha ett enda sjukhus för patienternas bästa. Var det ligger spelar mindre roll.


Tidigare har läkarna på Uddevalla sjukhus respektive NÄL, Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan, värnat om sina egna sjukhus. Det är en dragkamp som har pågått i flera år ända sedan landstinget i Älvsborg och Bohuslandstinget slogs ihop i det som kallas NU-sjukvården och som sedan inlemmades i Västra Götalandsregionen.

Sammanslagningen innebar att två sjukhus som länge haft sina egna verksamheter plötsligt skulle börja samarbeta och koncentrera vissa funktioner på ett ställe. De två sjukhusen har stridit om i stort sett alla specialiteter som finns, exempelvis vart BB ska ligga och att Uddevalla sett sin akutsjukvård och därmed hela sjukhusets existens hotad.

Men nu verkar det som att båda parter blivit krigströtta och lägger ner vapen till förmån för patienternas bästa. Medlemmarna i Nordvästra Götalands Läkarförening gör en omsvängning och har enats om att det är viktigast att vården är organiserad så att patienterna får en bra kvalitet, rapporterar tidningen Bohusläningen. Ett enda sjukhus upplevs nu också vara bästa lösningen även för läkarnas egen arbetssituation.

– Just nu känner läkarna att det inte är viktigast var, på vilket sjukhus, de jobbar utan att den vård som ges är bra. Inte heller avståndsfrågorna är viktiga, säger föreningens ordförande Göran Fälthammar till tidningen.

– Många i föreningen tycker att ett helt nytt sjukhus är den ideala lösningen. Men om båda sjukhusbyggnaderna fortfarande ska användas får man bygga till den ena och där lägga allt som hör ihop. På det andra verksamheter som passar där.

Samtidigt konstateras att medicin- och kirurgklinikerna har akuta bemanningsproblem som inte kan vänta på en stor strukturomvandling som tar flera år, utan måste lösas snabbt. Därför är läkarföreningen negativ till det så kallade balanskravet som enligt NU-styrelsens tolkning innebär att det ska finnas ungefär lika många vårdplatser och ungefär lika många anställda på de båda sjukhusen. Läkarföreningen vill att regionfullmäktige omprövar strukturbeslutet till förmån för en samlad planerad och akut sjukvård.

Sjukhusdirektör Sten Axelsson tycker att det är intressant att Läkarföreningens medlemmar är så enade kring sjukhusens framtid, men säger till Bohusläningen att han ännu inte vet hur långt man kan gå dem till mötes.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev