Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare i Stockholm får böter för utebliven kod

Publicerad: 28 Oktober 2002, 12:15

I Stockholms läns landsting får läkare som glömmer att klistra arbetsplatskoder på sina recept betala en särskild avgift.


- Det här är fullkomligt groteskt. Det vittnar om ett förakt mot hela läkarkåren, säger Åke Sjöholm, överläkare på medicinkliniken vid Södersjukhuset i Stockholm.  Sedan den 1 oktober är det lag på att alla recept måste vara försedda med en arbetsplatskod. Annars får patienten betala fullpris på sina läkemedel. I de fall då förtryckta receptblock saknas, ska läkaren klistra en etikett, där arbetsplatskoden framgår, på receptet.  Nu har ett antal läkare i Stockholm glömt att klistra streckkoder på sina recept. Det har resulterat i ett inbetalningskort på 200 kronor från landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd, tillställt läkaren personligen.   - Det är en självkostnad som läkarna ska betala. Det är vad det kostar att rätta till deras felaktiga recept, säger Lars-Bertil Arvidsson, sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting.  - Det är en böteslapp. Och det är fullkomligt groteskt att vi ska bötfällas i vår stressiga vardag, säger överläkaren Åke Sjöholm, som har flera kollegor som fått inbetalningskort.

Informerade aldrig om avgiften  Eftersom systemet är nytt, har Stockholms läns landsting velat borga för att patienterna ska slippa trassel på grund av den nya lagen.   Därför kan apotekspersonal under en övergångsperiod slå upp läkarens arbetsplatskod, föra in den manuellt och därigenom bevilja patienten subvention på läkemedlen.  Detta kostar 200 kronor, enligt Lars-Bertil Arvidsson.   - Eftersom förskrivningsrätten är personlig, måste läkaren personligen ta ansvar för felaktigheter på recepten. Om det kostar 200 att rätta till ett recept, då får läkaren betala, säger Lars-Bertil Arvidsson, som skrivit under följebrevet som kommer med inbetalningskortet.  Någon information har inte gått ut i förväg och sjukvårdsdirektören Lars-Bertil Arvidsson anser heller inte att det var nödvändigt.  I Västra Götalandsregionen debiteras dock inte läkare som glömmer streckkoden. Gunnar Malmborg, ekonom på regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse, blir förvånad när han får höra om förfarandet i Stockholms läns landsting.  - Det är avtalslagen som gäller. Och ett avtal ingås mellan två parter. Den ena parten kan inte bestämma att den andra parten ska stå för en kostnad. Det är bara att strunta i att betala sådana räkningar, säger Gunnar Malmborg.  Läkare uppmanas att inte betala  I Västra Götaland debiteras i stället förvaltningen vid de enheter där en läkare glömmer klistra streckkoder.  Men i Stockholms läns landsting görs en annan tolkning av lagen.  Kerstin Jansson, jurist på hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm, menar att det till och med kan vara lagstridigt att inte ta ut en avgift.  - Enligt kommunallagen är det inte möjligt att ge bidrag till en enskild vårdgivare, förklarar hon.  Enligt resonemanget skulle det kunna jämställas med bidrag att inte debitera den extrakostnad det innebär att rätta till misstaget med en bortglömd streckkod.   Läkarförbundet är starkt kritiskt till att vissa läkare måste betala för sin glömska. Hittills har cirka 15 personer hört av sig och varit upprörda, från Stockholm och Region Skåne, där ett liknande system finns.  - Det här är för jäkligt. Vi uppmanar våra medlemmar att inte betala in pengarna. Vi anser att det här är helt fel, säger förbundets andre vice ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev