Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare i styckmordsmålet begär resning på nytt

Publicerad: 13 september 2010, 12:32

De läkare, ”allmänläkaren” och ”obducenten”, som enligt en tingsrättsdom har styckat en kropp tillhörande en prostituerad kvinna begär återigen att få tillbaka sina legitimationer.


– Jag är övertygad om att de är oskyldiga till det brott som var grunden till att kammarrätten år 1991 återkallade deras legitimationer, säger advokat Anders Frigell som har lämnat in en resningsansökan till Regeringsrätten.

Det var 1984 som kroppen tillhörande en prostituerad kvinna hittades. Kroppen var styckad och låg i plastpåsar. Ingen har dömts för mord, men 1988 slog en domstol fast att två läkare, som i media har kallats ”allmänläkaren” och ”obducenten”, gjort sig skyldiga till brott mot griftefriden. Detta sedan domstolen ansåg att det var bevisat att de båda läkarna hade styckat kroppen. Efter domen förlorade läkarna sina legitimationer.

Både 2001 och 2004 ansökte de båda läkarna om att regeringsrätten skulle pröva målet på nytt, men utan resultat. Nu är det alltså dags igen.

– Då ansåg inte regeringsrätten att det fanns ”synnerliga skäl”, men till skillnad mot då har det nu tillkommit ny bevisning, både i form av utlåtanden från sakkunniga och teknisk bevisning, säger Anders Frigell.

Vilken typ av teknisk bevisning handlar det om?

– Det är DNA-analyser av ett hårstrå som fanns på en handduk som låg bredvid en plastpåse och ett fingeravtryck som fanns på en plastpåse där kroppsdelarna hittades. Vare sig analysen av hårstråna eller fingeravtrycken fanns med i de båda tidigare ansökningarna.

Parallellt med resningsansökan har de båda läkarna också drivit en process där de begär skadestånd av staten, något de hittills inte lyckats med. Anders Frigell är dock optimistisk.

– Om ansökan går igenom är jag övertygad om att regeringsrätten kommer fram till samma slutsats som jag själv.

Relaterat material

Läkare i styckmordsmålet fortsätter kräva ersättning

Styckmordsfriade läkare nekas miljonskadestånd

Läkarna i styckmordsfallet kämpar vidare trots bakslag

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev