Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare i Sundsvall vill inte tvingas byta arbetsplats

Publicerad: 17 december 2019, 13:12

Jonas Wallvik, ordförande i Medelpads läkarförening, vill att arbetsgivaren ska vara tydlig med om läkare kan beordras till arbete vid annat sjukhus i regionen.

Foto: Bo Fernström

Kan läkare i Sundsvall tvingas till tjänstgöring i Sollefteå, eller är det frivilligt? Nu kräver facket svar från arbetsgivaren som de menar är otydlig och undvikande i frågan.


I snart fyra år har Läkarföreningen i Medelpad drivit frågan om det ska vara möjligt för läkare vid Sundsvalls sjukhus att tacka nej till arbetspass vid Sollefteå eller Örnsköldsviks sjukhus. Trots förhandlingar menar de att arbetsgivaren är otydlig i sitt svar.

– De kör på den mjuka linjen och säger att det är frivilligt. Men i anställningsavtalen står det att vi som läkare är anställda av regionen, vilket innebär att vi kan flyttas på. Vi vill att arbetsgivaren skriver in att det är just frivilligt, och att det går att säga nej, säger Jonas Wallvik, ordförande i Medelpads läkarförening, och fortsätter:

– Risken är annars att man smyger in en förändring. Först är det frivilligt, sen blir det mer och mer ett tvång.

Region Västernorrland har bland de högsta hyrläkarkostnaderna i Sverige. Just nu sker flera åtgärder för att minska kostnaderna.

– Enligt allmänna bestämmelser har arbetsgivaren rätt att flytta medarbetaren inom ramen för anställningsavtalet. Att man av det skälet inte har velat ha det inskrivet är naturligtvis en klok diskussion, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör vid Region Västernorrland.

Hon säger att det fortfarande är frivilligt och att läkare kan tacka nej, men att just förflyttning av läkare mellan sjukhus i regionen kan vara ett sätt att få ner kostnaderna för stafettläkare.

– Vår intention är ju att vi ska komma ner i vårt hyrläkarbehov. Och i det arbetet har vi ett helt batteri med förslag på hur man ska arbeta, säger Lena Carlsson och fortsätter:

– Om det här ska vara en del i hela, det får vi ju jobba med. Men självklart måste vi spara pengar och se till att pengarna används på bästa sätt. Men vi jobbar med de här frågorna, och har inte lagt fram något förslag.

Jonas Wallvik förstår arbetsgivarens dilemma med hyrläkarkostnaderna, men säger samtidigt att det är viktigt att veta vad som gäller.

– Vi behöver veta från arbetsgivaren vad vi förväntas göra, och det vill vi ha skriftligt, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev