Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare i topp bland bristyrken

Publicerad: 24 januari 2013, 09:26

Läkare och specialistutbildade sjuksköterskor har en fortsatt god arbetsmarknad de kommande åren. Det visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen.


Arbetsförmedlingen tar två gånger per år fram ett index för att mäta bristen på arbetskraft inom olika yrken. I rapporten för det senaste halvåret som nu har presenterats toppar läkare bristindex inom området hälso- och sjukvård.  På en skala från ett till fem bedöms bristen på läkare till 4,32. Det innebär att läkarbristen har ökat något sedan våren 2012 då bristindex för läkare låg på 4,18.

Även för specialistutbildade sjuksköterskor är arbetsmarknaden gynnsam och alla specialiteter har ett högt bristindex. Allra störst är bristen på operationssjuksköterskor med ett bristindex på 4,05. När det gäller grundutbildade sjuksköterskor är bristen mindre med ett index på 3,29. Arbetsförmedlingen spår att det kommer att råda balans på arbetsmarknaden för grundutbildade sjuksköterskor under de kommande åren.

Undersköterskor har en något tuffare arbetsmarknad just nu med ett bristindex på 2,65. Men Arbetsförmedlingen bedömer att bristen på undersköterskor kommer att öka i takt med en åldrande befolkning i kombination med att det utbildas för få till yrket.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev