Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare i uppror mot sparförslag

Publicerad: 10 Juni 2008, 08:50

”Det största steget mot att nedrusta vården för de svagaste som vi har sett.” Så beskriver fem läkare ett sparförslag för akutdivisionen vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö.


Akutdivisionen på Universitetssjukhuset Mas måste spara 80 miljoner kronor på två år. Divisionschefen Sylvia Reschs sparförslag går bland annat ut på att två vårdavdelningar vid medicinkliniken stängs.

Nu går den ställföreträdande chefsöverläkaren Peter Lind och sektionscheferna Erik Berntorp, Lennart Jacobsson, Klas Sjöberg och Monika Wadbo vid kliniken till hårt angrepp mot förslaget.

I en debattartikel i Sydsvenskan skriver de att den nu planerade neddragningen är ”det ojämförligt största steg mot att nedrusta vården för de svagaste” som de har sett under de 20 – 35 år som de har arbetat med multisjuka äldre på medicinkliniken.

Redan i dag gör bristen på vårdplatser att i genomsnitt 13 patienter per dag som egentligen skulle vårdas på medicinkliniken vårdas på annan klinik, skriver läkarna.

En lösning vore förstås att skjuta till mer pengar, men om detta inte görs så behövs en övergripande prioriteringsdiskussion om vad som ska finansieras av den offentliga sjukvården, menar de.

Sylvia Resch säger till Sydsvenskan att hon delar läkarnas farhågor att besparingarna drabbar de äldsta multisjuka patienterna, men att det inte går att spara 80 miljoner kronor utan att det märks.

Hon instämmer också i att det krävs mer diskussioner om sjukvårdens prioriteringar och finansiering.

– Men det är inte mitt jobb att tala om för politikerna hur mycket de ska ta ut i skatt för att finansiera vården, säger hon.

Läs också:

■ Malmö sänker kvaliteten på vården för att spara pengar
Läkarnas debattartikel i Sydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev