Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare inför rätta efter misslyckad operation

Publicerad: 21 september 2007, 11:35

Efter en operation där syretillförseln till hjärnan varit avstängd under 118 minuter drabbades en patient av svåra hjärnskador. Ett par veckor senare avled han. Nu har rättegången inletts mot kirurgen som utförde ingreppet.


Vid rättegången, som inleddes vid Lunds tingsrätt i onsdags och fortsätter i dag, åtalas den 51-åriga kirurgen för vållande till kroppsskada. Åklagaren i målet övervägde först att väcka åtal för vållande till annans död, men stannade till sist vid den mildare åtalspunkten.

Det var några dagar före jul år 2005 som kirurgen opererade en 56-årig man med bristningar i stora kroppspulsådern. Under ingreppet hölls mannens syretillförsel avstängd under 118 minuter. I normalfallet stängs syret inte av längre än 30 minuter, då risken för hjärnskador, och död, ökar markant ju längre tiden går.

Patienten drabbades av svåra hjärnskador, och några veckor efter ingreppet avled han till följd av en infektion i operationssåret.

Kirurgen stängdes direkt efter operationen av från sin arbetsplats på Universitetssjukhuset i Lund, och blev så småningom även avskedad.

Åklagaren menar att den 51-årige kirurgen utsatt sin patient för uppenbar livsfara genom att under så pass lång tid stänga av syretillförseln. Till stöd för åtalet har han förhör med kollegor till kirurgen samt utlåtanden från medicinsk expertis, skriver Sydsvenskan.

Den avlidne patinetens anhöriga krävde vid rättegången,via sitt juridiska ombud, ett skadestånd på cirka en kvarts miljon kronor

Kirurgen själv hävdade under rättegången att patientens skada visade sig betydligt mer omfattande än han haft möjlighet att förutse och att han hade att välja mellan att fullfölja ingreppet eller låta patienten dö på operationsbordet.

– De här personerna som nu är kritiska har inte varit där och tittat över min axel ner i operationssåret. Det jag såg där av kärlens kondition var extremt. Det var det värsta jag har sett. Men jag var experten på platsen. Jag gjorde min bedömning efter bästa förmåga, säger han till Sydsvenskan.

Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm har tidigare uttryckt kritik över att vårdpersonal som begår misstag i sitt arbete ska åtalas i allmän domstol. Då det i våras stod klart att kirurgen skulle åtalas sade hon att det var beklagligt att domstolarna tar över Socialstyrelsens och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds roll.

Läs tidigare artikel: Läkare stängde av blodcirkulation för länge

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev