tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare inför rätta för människorov

Publicerad: 25 januari 2016, 09:50

Foto: Norstedts juridik.

I dag inleds rättegången mot den läkare som misstänks ha sövt ner, våldtagit och spärrat in en kvinna i en bunker.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Enligt åtalet ska läkaren, som är i 40-årsåldern, med hjälp av jordgubbar preparerade med det narkotiska sömnmedlet flunitrazepam ha sövt ner en kvinna och sedan våldtagit henne i kvinnans lägenhet i Stockholm hösten 2015.

Efter det ska läkaren ha fört med sig den nedsövda kvinnan till en bunkerliknad byggnad han byggt i anslutning till sin bostad i södra Sverige. Under färden ska han kontinuerligt ha injicerat henne med midazolam. Kvinnan var sedan inspärrad i bunkern i sex dagar, enligt åtalet. Under denna tid ska läkaren bland annat ha fått kvinnan att ta vaginalprover på sig själv för att kontrollera om hon hade några könssjukdomar. Proverna ska ha analyserats via läkarens arbetsplats, en vårdcentral, och han ska även ha införskaffat p-piller som han gett till kvinnan.

Läkaren sade till kvinnan att han hade för avsikt att hålla henne inspärrad under flera år samt att han skulle hämta flera personer som också skulle spärras in i bunkern. Under tiden i bunkern gav läkaren kvinnan en kolsyrepistol och uppmanade henne att skjuta honom, enligt åtalet för att se om hon hade förtroende för honom.

I samband med att läkaren skulle hämta tillhörigheter till kvinnan tog han med henne tillbaka till Stockholm. Då kvinnan var anmäld försvunnen hade polisen bytt lås på hennes dörr. Därför begav sig läkaren och kvinnan till en polisstation där kvinnan skulle intyga att hon var välbehållen, och för att de skulle kunna hämta ut den nya nyckeln. På polisstationen fick kvinnan möjlighet att berätta om vad som hänt och läkaren greps.

Rättegången gällande människorov och grov våldtäkt börjar i dag i Stockholms tingsrätt. Av åtalet framgår inte hur läkaren ställer sig till anklagelserna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev