onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare JO-anmäler – igen

Publicerad: 1 juli 2011, 12:59

Grova kränkningar och uppmaning till brott. Nu anmäls landstinget i Stockholm till justitieombudsmannen, JO, för sin medverkan i en TV-serie.


Bakom anmälan står samma Uppsalaläkare som med anledning av andra tv-serier vid två tidigare tillfällen anmält Akademiska sjukhuset i Uppsala till JO, skriver Upsala Nya Tidning.

I det aktuella fallet är det SVT-serien Livräddarna, där tittarna får följa arbetet i en akutläkarbil, som har fått läkaren att reagera. Läkaren anser att den inblandade sjukvårdspersonalen har medverkat till hemfridsbrott och olaga intrång samt har försummat patientintegriteten.

”Att helt främmande personer olovligen intränger i en enskild bostad och filmar döende hjälpsökande hör till de grövsta kränkningar av den personliga integriteten som kan tänkas”, skriver läkaren i anmälan.

2009 anmälde läkaren Akademiska sjukhuset till JO för medverkan i tv-serien Sjukhuset som sändes på TV3. Enligt tidningen konstaterade JO i mars i år att ”det är anmärkningsvärt att Akademiska sjukhuset genom ett avtal har godkänt att gällande sekretessregler kan åsidosättas”.

Även TV-serien 112 – på liv och död, som sänts i TV4, har anmälts av samma läkare så sent som den 20 juni och där har JO ännu inte hunnit fatta något beslut.

Relaterat material

JO kritiserar tv-inspelning

Läkare JO-anmäler Sjukhuset

Patienterna själva är positiva till sjukhusprogram på TV3

Forskare riktar skarp kritik mot sjukhusserie på TV3

Socialstyrelsen kräver svar om tv-inspelning på sjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev