Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare kan dras inför domstol efter anklagelser om slarv

Publicerad: 16 juni 2009, 06:41

Svenska ortopeder på ett sjukhus i England hotas av rättsprocesser efter "hafsverk".


Elva gånger fler komplikationer än normalt råkade brittiska patienter ut för när svenska ortopeder arbetade extra på ett sjukhus i södra England, Storbritannien.

Det hävdar en brittisk ortopedchef som beskriver operationerna som ett ”hafsverk” och beskyller nu – i den brittiska tidningen The Daily Telegraph – de svenska läkarna för slarv, skriver Svenska Dagbladet. Brittiska patienter och skattebetalare har blivit lidande, konstaterar han.

Nu ska Svensk ortopedisk förening utreda exakt vad som hänt och varför. Enligt Lars Lidgren, professor i ortopedi och vice ordförande i föreningen, kan en sådan undersökning bli ”intressant” och en helt ny vetenskaplig granskning om, och i så fall varför, opererande läkare får betydligt sämre resultat när de gästopererar i andra länder.

Även Socialstyrelsen kommer att agera och kontakta sina brittiska kollegor för att ta reda på om de svenska läkarna riskerar några disciplinära påföljder, uppger Svenska Dagbladet.

Bakgrunden till de svenska läkarnas gästspel är de långa vårdköerna i Storbritannien där flera sjukhus hyrt in utländska läkare för att jobba bort köerna.

I fallet med de svenska läkarna handlade det om knäoperationer som det var fem års väntetid till på ett statligt sjukhus i Weston-Super-Mare i Somerset i sydöstra England. Läkarna rekryterades från Island, Finland, Danmark och Sverige. Mellan 2005 och 2007 opererades fler än 700 patienter och köerna försvann.

Men när det lokala sjukvårdsområdet synade hur det hade gått för 250 av patienterna som hade opererats av ett 20-tal läkare, mestadels från Sverige, upptäcktes de undermåliga resultaten. 22 procent, eller nästan var fjärde operation, hade fått göras om, mot normalt 2 procent för den här typen av ingrepp i både Storbritannien och Sverige. Bland annat var proteserna slarvigt insatta, av fel storlek eller modell, enligt undersökningen. Hela 37 procent av patienterna var dessutom missnöjda med operationerna. Ett år senare hade de fortfarande smärtor och svårt att gå.

I sex fall kommer nu brittiska advokater att starta rättsprocesser mot de svenska läkarna.

Relaterat material

Hyrläkare från Sverige ifrågasätts i Storbritannien

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev