Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare kan få prövotid efter ofredande

Publicerad: 15 oktober 2015, 10:15

Läkaren som fällts för ofredande av en tonårig praktikant bör få prövotid enligt Ivo.


Det var när läkaren arbetade på en privat klinik i Skåne som han ska ha kysst en 17-årig praktikant samt tagit flickan på bröst och underliv i samband med att hon provjobbade på kliniken för några år sedan.

Både tingsrätten och hovrätten konstaterade att det borde ha varit uppenbart för läkaren att alla gränser för en professionell relation med praktikanten överskreds i samband med hans agerande. Han dömdes i hovrätten för sexuellt ofredande till villkorlig dom och böter. Högsta domstolen, som kom med ett beslut i augusti i år, beviljade inte prövningstillstånd i fallet och domen har därmed vunnit laga kraft.

Därför har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, nu gjort ett yrkande i ärendet till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd om att läkaren bör få en treårig prövotid.

Läkaren har motsatt sig anmälan eftersom han anser att han inte dömts inom ramen för sin yrkesutövning, därmed skulle inte hans förtroende som läkare påverkats.

Men Ivo ser annorlunda på den saken och poängterar att han både var flickans blivande chef och att han genomförde en undersökning av flickan på kliniken i samband med ofredandet.

Ivo anser att brottet, särskilt med beaktande av praktikantens ålder och hennes underordnade ställning, har undergrävt den tillit som allmänheten har rätt att hysa till en legitimerad yrkesutövare och att detta påverkat förtroendet för honom som legitimerad läkare.

Relaterat material

Läkare fälls för sexofredande

Läkare dömd för sexuellt ofredande

Läkare åtalad för sexuellt ofredande

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev