Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare kapas i Karolinskas sparprogram

Publicerad: 8 februari 2019, 15:13

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Några av de nästan 3 000 läkarna på Karolinska universitetssjukhuset kommer att få gå, det meddelar sjukhusets styrelseordförande Håkan Sörman. Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska, reagerar starkt på uppgiften.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetHåkan Sörman

– Vi ser att det blir väldigt svårt att spara på läkartjänster eftersom det redan i dag är svårt att få ut sin jourkomp och sin tid för forskning. Det är också svårt för läkare under utbildning att få till de placeringar de behöver i sin utbildningstjänst, säger Yvonne Dellmark till Läkartidningen.

Hon föreslår att man i stället kapar chefer och administratörer. Håkan Sörman uppger att han har respekt för att det inte är en enkel sak att lösa.

– Men jag vill ändå gärna tro att den bedömning som ledningen har gjort, att det här är den personalbildning vi behöver för att klara vårduppdraget, den borde ju rimligen vara gällande enligt min uppfattning, säger Håkan Sörman till Dagens Medicin.

Totalt handlar det om ett sparprogram på 420 miljoner kronor som påverkar 400 tjänster i organisationen under 2019. Nedskärningarna är ett svar på den miljardförlust sjukhuset redovisade för 2018. Håkan Sörman meddelar att nedskärningarna kommer påverka alla yrkesprofessioner.

– Det enda vi har sagt är att i det här rekryteringsläget klarar vi inte minska antalet sjuksköterskor. Men i övrigt är det allt, det är läkare, administratörer och undersköterskor.

Han lägger till:

– Vi behöver göra en reduktion av våra kostnader och eftersom omkring 60 procent av alla kostnader är personal så är det inte så konstigt att det handlar om det. Och vårt förslag är att vi ska ta 420 miljoner och det gäller inte bara personal utan även inhyrd personal vi har för mycket av, det vill alla minska på men det är inte alldeles enkelt.

Ni bedömer att man kan dra ned i nästan alla delar av organisationen, betyder det att du också menar att ni har för många läkare?
– Vi måste anpassa kostymen efter de resurser vi har och vi gör också en bedömning att vi kan minska på personalantalet i vissa delar.

Finns det något område du ser att det lättast går att göra nedskärningar i?
– Det finns ju naturligtvis, men de detaljerna vill jag inte gå in på här. Det ska vi diskutera med de fackliga organisationerna och sen får det kommuniceras i organisationen vartefter.

Kan ni dra ned på 400 tjänster utan att rucka på kvaliteten på vården?
– Ja, man har under hösten gjort en ganska noggrann genomgång över vilka resurser som behövs i organisationens olika delar. Och det motsvarar ungefär de här 400 tjänsterna.

Ni har fått en del kritik om att den nya verksamhetsmodellen har inneburit 30 procent fler chefer, vilka nedskärningar ser du att man kan göra där?
– Jag vill inte alls säga att vi bara ska göra neddragningar på kliniker, det funkar inte, det är otänkbart. Vi måste naturligtvis se till att man ser över allt, och då får man även se över chefer, administratörer och allt sådant. För nu handlar det i första hand om att vi måste klara vårduppdraget och allt som är vårdstödjande behöver man alltid fundera på hur mycket personal man behöver där.

Relaterat material

Karolinskas sparkrav: 400 måste gå

ANNIE SÄÄF

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev