Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läkare klagar men vill inte engagera sig

Publicerad: 9 mars 2006, 10:07

Få läkare vill engagera sig i it-utveckling. Däremot är de gärna med och klagar. Det säger Mats Hjertkvist, själv läkare, som "bytt sida" och nu arbetar på ett it-företag.


Mats Hjertkvist har erfarenhet av kulturskillnaderna mellan sjukvård och industri. Han har gått från att vara kirurg, via landstingets it-projekt till företaget Systeam som är en av sjukvårdens leverantörer av journalsystem.

Under Vitalismässan kommer han att berätta om sina erfarenheter, i samband med ett mingel anordnat av Dagens Medicin och SFMI, Svensk förening för medicinsk informatik.

Mats Hjertkvist är kritisk till att it står så lågt i kurs bland läkare. När det införs data-journaler i sjukvården är det ofta sjuksköterskor och läkarsekreterare som är med och påverkar införandet.

Läkarna anser sig inte ha tid, eller ges inte tid att delta, men är ofta den grupp som klagar mest.

- Läkare skolas in i en yrkesroll som kan upplevas som krav på "att kunna allt". När det gäller ett nytt it-system är de på samma nivå som all annan personal. Det kan kännas ovant för många läkare. För leverantörerna är det också viktigt att få med sig läkarna,för att slippa hantera lokala motståndsrörelser i efter-hand.

Måste ges tid  - Om systemen ska bli smartare och stödja vårdens arbetsflöden på ett bra sätt måste även läkarna uppmuntras och ges tid till att medverka mer, säger Mats Hjertkvist.

Han uppmanar fler läkare och sjuksköterskor att våga ge sig in i lokala it-projekt, och jobba med it-utveckling. Det är givande, förutsatt att man har bra förutsättningar för projektet, anser han.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev