Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare klarar sig oftast bättre vid nedskärningar

Publicerad: 9 mars 2005, 13:27

Antalet anställda minskar inom landstingen. Men det drabbar inte läkare och sjuksköterskor, enligt ny statistik från Sveriges Kommuner och Landsting.


Många landsting dras med stora sparbeting, vilket återspeglas i personalstatistiken. I slutet av 2004 fanns det 248 366 hel- och deltidsanställda inom landstingssektorn, enligt färsk statistik från Sveriges Kommuner och Landsting. Det är en minskning med 1 714 anställda jämfört med året före.

Framför allt är det antalet undersköterskor och skötare som minskat, medan läkare och sjuksköterskor är yrkesgrupper som fortsätter att öka i de allra flesta landsting. Totalt har det blivit 651 respektive 1 204 fler läkare och sjuksköterskor jämfört med år 2003.

Trots ett underskott på 164,5 miljoner kronor för 2004 har Landstinget Gävleborg valt att satsa på läkarrekrytering och är det landsting som procentuellt har anställt flest nya läkare under 2004. Med 78nya läkare har läkarbemanningen ökat med 13,7 procent. Enligt Margareta Petrusson, personaldirektör i Landstinget Gävleborg, finns det flera orsaker till det.

- Det har blivit betydligt lättare för oss att rekrytera. Den läkarbrist vi har haft är på väg att försvinna, utom för vissa grupper, som psykiatrer. En annan förklaring är att vi hade inhyrd personal, men införde ett stopp 2003 och då har vi på olika sätt försökt anställa i stället, säger hon.

Tröttnade på neddragningar  En av landstingets nyrekryteringar är Carl Swartling, överläkare vid hudkliniken på Gävle sjukhus. Han tröttnade på läkarneddragningarna vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, och uppskattar att han kunnat kombinera tjänsten i Gävle med uppdrag i Uppsala.

- Jag trivs bra här och det är bättre betalt. Jag började åka upp som hudläkare, men sedan blev jag studierektor för AT. Så jag har fått en chefsposition samtidigt som jag har kvar min undervisning och forskning i Uppsala, säger han.

"Haft en omställningsprocess"  Landstinget i Uppsala län är tillsammans med Landstinget i Östergötland de enda landsting som har minskat antalet läkare, även om det endast handlar om ett fåtal. Med sparkrav på 300 miljoner kronor har Landstinget i Östergötland minskat sin personalstyrka med 4procent, vilket motsvarar 475 heltidstjänster, av dessa 14 läkare.

- Vi har haft en omställningsprocess där vår målsättning har varit att minska på alla yrkeskategorier. Om man ska spara 300 miljoner så varför ska man inte även minska på antalet läkare, säger Agneta Westerdahl, personaldirektör för Landstinget i Östergötland.

Även Landstinget i Kalmar län har reducerat sin personal med över 4 procent jämfört med 2003. Det är också ett av få landsting som har dragit ned på sjuksköterskor.

Jessica Nordin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev