lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare kräver fri flytträtt av pengar

Publicerad: 28 september 2005, 08:21

- Alla borde få fri flytträtt. Det här är bara ett sätt att blåsa spararna än en gång, säger läkaren Erik Elmstedt om att Salus Ansvars sparare flyttas till SEB Trygg Liv.


Han har under flera års tid kritiserat Salus Ansvars hantering av livbolagsspararna i en mängd debattinlägg i Dagens Medicin. Lösningen med en riktad flytträtt till SEB Trygg Liv som Salus Ansvar nu presenterar imponerar inte på Erik Elmstedt, överläkare vid ortopediska kliniken på Södersjukhuset i Stockholm. Enligt honom är en fri flytträtt för samtliga sparare det enda rimliga slutet för Salus Ansvar Liv.

- Bolaget är på obestånd. Då bör man släppa sina sparare fria alternativt sätta livbolaget i likvidation så att en konkursförvaltare kan få ut rätt pris på tillgångarna, säger han.

Enligt Salus Ansvar tjänar spararna 200 miljoner kronor på affären, se artikel ovan. Men det är ett resonemang som Erik Elmstedt inte ger mycket för. Han anser att de 200 miljonerna är en alltför liten ersättning för det totala pensionskapitalet som uppgår till cirka 5,5 miljarder kronor, varav cirka 3,9 miljarder beräknas tillhöra läkare.

Råder sparare att begära fribrev  - Mitt råd till dem som sparar i Salus Ansvar Liv är att begära fribrev, alltså att sluta betala in pengar, men att behålla de pengar man redan har betalt in i Salus Ansvar. Om man stannar kvar i bolaget kan man fortsätta att verka för fri flytträtt och hoppas att Finansinspektionen granskar affären närmare, säger Erik Elmstedt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev