måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare kritiserar missbruksvården

Publicerad: 27 december 2012, 09:15

Foto: Photos.com

Det är för höga trösklar i den svenska missbruksvården. Det skriver två läkare som kräver att missbrukare ska få behandling på medicinska grunder istället för ideologiska.


Läkarna Tobias Linder och Markus Boman som tillsammans driver ett behandlingshem riktar i en debattartikel i Svenska Dagbladet hård kritik mot den svenska missbruksvården. De skriver att alltför höga trösklar och hårda krav utesluter missbrukare från nödvändig behandling.

De båda läkarna skriver att det logiska om en patient försämras och tar droger vid sidan av behandlingen är att sätta in de åtgärder som krävs.  Till exempel tätare medicinering, ändrad terapi och psykosociala åtgärder. Men de konstaterar att den svenska missbruksvården inte fungerar så. Istället utesluts ofta patienten från behandlingen med en spärrtid för att få komma tillbaka.

Tobias Linder och Markus Boman skriver att detta leder till förödande konsekvenser för patienten och som riskerar att falla tillbaka i allvarligt missbruk  med stor risk för allvarligt försämrad hälsa och i värsta fall död . De konstaterar att en aktiv missbrukare kostar samhället stora pengar. Varje investerad krona i behandling med metadon och buprenofin ger däremot 18 kronor tillbaka till samhället, skriver de båda läkarna och refererar till en sammanställning från världshälsoorganisationen WHO.

De konstaterar att repressalier inte används i behandlingen av någon annan patientgrupp och uppmanar ansvariga beslutsfattare att låta medicinska beslut om behandling fattas på vetenskaplig grund och inte på ideologisk grund.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev