Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare kritiserar nytt ersättningssystem

Publicerad: 27 mars 2013, 10:44

Läkare i Östergötland menar att ett nytt ersättningssystem kan leda till mindre kontakt med patienterna. Det behöver inte vara ett problem, menar landstingsdirektören.


Landstingspolitikerna i Östergötland har föreslagit en förändring av ersättningssystemet till vårdcentralerna. I stället för att få en betalning som baseras på antalet patienter och deras ålder har politikerna föreslagit ett diagnosbaserat ersättningssystem. Det innebär att ersättningen bestäms utifrån den vårdtyngd och sjukdomsbörda som patienten har.

Det nya systemet skulle innebära att läkarna måste sätta en diagnos på alla vårdkontakter de har, och även de som sker via telefon eller mail.

Detta kommer att leda till mer administrativt arbete och mindre kontakt med patienterna, befarar läkare.

–  Diagnosen vill man sätta i samband med ett besök. Man träffar patienten, man har ett samtal, man gör en undersökning och man sätter en diagnos. Det är det rimliga, säger Maud Holmgren, distriktsläkare på vårdcentralen Cityhälsan centrum i Norrköping, till Sveriges Radio P4 Östergötland.

Men hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Lundgren menar att mindre patientkontakt inte behöver vara negativt.

– Den moderna hälso- och sjukvården kommer att innebära att vi träffar patienten på många flera sätt än via besök. Det är också det folk efterfrågar när vi gör våra undersökningar och frågar hur man vill ha det, säger hon till radion.

Hälso- och sjukvårdsnämnden ska ta ställning om det nya förslaget nästa vecka.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev