Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare kritiseras för att ha missat tumör

Publicerad: 26 juni 2013, 12:15

Nu kritiseras två läkare och ledningen vid en vårdcentral i Norrköping av Inspektionen för vård och omsorg för att det tog för lång tid innan cancertumör upptäcktes.


Patienten ska ha sökt vård vid ett flertal tillfällen men i stället ha blivit hemskickad med värktabletter, uppger Norrköpings Tidningar.

ST-läkaren som tagit emot patienten första gången i början av mars förra året ska inte ha meddelat sin handledare om fallet förrän i juni förra året.

Inspektionen för vård och hälsa har tagit emot och behandlat anmälan från både patienten och en lex Maria-anmälan som vården gjort. I beslutet säger myndigheten att ST-läkaren inte gavs möjlighet att konsultera sin handledare under ordnade former eftersom vårdcentralens avsatta handledningstider nedprioriterats. Dessutom kritiserar myndigheten ST-läkaren för att ha varit för passiv som inte informerat handledaren tidigare.

Det ska ha varit först i slutet på augusti som den sju centimeter långa tumören upptäcktes när patienten sökte vård vid Vrinnevisjukhuset.

Vårdcentralen har ändrat rutinerna men Inspektionen för vård och omsorg ska ändå genomföra en uppföljande verksamhetstillsyn gällande brister i handledning av ST-läkare, skriver tidningen.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev