Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare lämnar hård arbetsbelastning

Publicerad: 26 juni 2014, 08:30

Delaktigheten och vakansläget betyder mest för personalsituationen i Västernorrlands primärvård. Inte lönen, enligt en ny rapport.


I landstingets primärvård är 40 procent av läkartjänsterna vakanta. Därför har landstinget gjort en utredning om vad det kan göra åt den saken.

Utredaren Lena Thelins slutsatser bygger på intervjuer med cirka 25 läkare, studierektorer och chefer. Läkarna trycker mangrant på den förändrade arbetssituationen: skärpta krav från Socialstyrelsen, fler remisser, ökat administrativt arbete och patienttryck. Många läkarbesök handlar i dag om geriatrik och psykiatri.

Vakanserna skapar oro. De sex familjeläkare som lämnat landstingets primärvård de senaste två åren säger samtliga att den dåliga bemanningen är en anledning till att de sökt sig till andra jobb.

– De upplevde patienttrycket som väldigt högt och att arbetsförhållandena var näst intill orimliga, sammanfattar Lena Thelin.

Däremot är det endast två av de intervjuade kvarvarande läkarna som tror att lönen har en betydelse för personalläget, såsom den lokala läkarföreningen hävdar. De flesta är nöjda med sina löner.

De intervjuade cheferna tycker att de provat allt för att rekrytera nya läkare. Till exempel bearbetar de stafettläkare att ta anställning.

Lena Thelin lämnar en lång rad förslag, som till exempel att förbättra utbildningen av kandidater, AT och ST-läkare. Samarbetet måste utvecklas bland annat genom att starta samarbetsforum för specialistvården. De medicinskt ansvariga läkarna föreslås bli mer delaktiga i ledningen av hälsocentralerna.

Stafettläkarna behövs under en övergångstid, skriver hon. Men det bör skapas enhetliga regler för hur de ska utnyttjas.

Enligt en redovisning från Sveriges Kommuner och Landsting tillhör Västernorrland de landsting som 2012 hade högst kostnader för hyrläkare räknat per invånare. Toppade gjorde Gävleborg med 730 kronor per invånare, därefter kom Norrbotten med 684 kronor, Blekinge med 584 kronor och Västernorrland med 561 kronor per invånare och år.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev