tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare lär sig säga förlåt

Publicerad: 3 oktober 2012, 11:59

Foto: Photos.com

Läkarprogrammet i Umeå är det enda medicinska lärosätet i Sverige där studenterna får öva sig på att säga förlåt. Men det är inte själva ordet som är det viktiga.


Förra veckan arrangerades en nationell konferens i professionell utveckling i Umeå där alla svenska lärosäten var presenterade. I läkaryrket handlar professionell utveckling bland annat om hur man hanterar konflikter med patienter eller anhöriga, och hur man ger svåra besked.

På konferensen höll Ulf Lindström, lärare i professionell utveckling på Umeå universitet, tillsammans med sina kollegor en workshop i konsten att säga förlåt.

– Att säga förlåt är egentligen inte grejen, utan de ska berätta att de gjort ett misstag och att de är ledsna för det. Det är inte orden förlåt eller ursäkta som räknas, enligt de studier som finns, säger Ulf Lindström.

Läkarprogrammet i Umeå har sedan sex terminer tillbaka genomfört ”ursäkta-övningen”, där studenterna i en övning ställs inför förtvivlade föräldrar till ett barn som felbehandlats.

Övningen genomförs under termin sju, på ett internat där man tillsammans även går igenom hur det är att ge besked om en anhörigs död.

I dagsläget är det bara Umeå som går igenom ”ursäkta-övningen”, men de vill inspirera andra lärosäten att också göra den.

– Som doktor gör man fel ibland, så är det bara. Det händer att man gör fatala fel, men man gör också små fel. Man kan till exempel skriva fel i en journal eller bete sig lite bryskt eller stressat. Man kan behöva lyfta den här frågan, men också träna på vad som händer i den situationen, säger Ulf Lindström.

Enligt Ulf Lindström uppskattar studenterna övningen, trots att den kan vara jobbig att genomföra.

– Många säger efteråt att det känns värdefullt att gå igenom det här innan man börjar jobba, säger han.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev