Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare lär sig svenska i Spanien

Publicerad: 1 mars 2012, 14:54

De kommer från Rumänien, Bulgarien och Polen. Svenska lär de sig i Spanien.


Landstinget Blekinge har rekryterat 25 nya läkare från Rumänien, Bulgarien och Polen. Men i stället för att som tidigare få lära sig det svenska språket inomläns på folkhögskolan i Bräkne-Hoby har de nya läkarna pluggat språket på en kursort utanför Barcelona genom företaget Medicarrera som skött rekryteringen.

– Jag tyckte det lät konstigt att lära sig svenska i Spanien, men det här företaget föreslog bara Spanien och vi var glada för Spanien är ett vackert land och vi bodde på ett hotell nära havet, säger röntgenläkaren Petyo Marinov till Sveriges Radio Blekinge.

Medicarreras delägare Nina Paulsson säger till SR att det är billigare att utbilda i Spanien och ser ingen nackdel med att läkarna bor i ett annat land när de lär sig svenska. Landstinget Blekinge betalade 2,5 miljoner kronor när de hämtade 25 läkare och tandläkare från Polen år 2002. Nu kostar det 7,5 miljoner. Personalkonsult Mats Magnusson tycker att det är väl använda pengar.

– Vi har försökt annonsera och rekrytera här men tyvärr har vi misslyckats. Det är stor brist på läkare i åldern mellan 40 och 50, säger han till SR.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev