Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare larmar om platsbrist

Publicerad: 24 januari 2013, 12:35

Över 70 vårdplatser har försvunnit från sjukhusen i Sörmland. Nu larmar läkarföreningen i Sörmland om att det kan vara fara för patienterna.


Platsbristen i Landstinget Sörmland hotar både arbetsmiljön och patientsäkerheten. Det anser Läkarföreningen i Sörmland, som nu kräver att landstinget gör något åt situationen.

– Erfarna läkare med bakjoursansvar har fått lägga mycket tid på att hitta vårdplatser exempelvis genom att ringa omkringliggande sjukhus – tid som annars kunde användas till patienterna, säger Elin Ericsson, ordförande i Läkarföreningen i Sörmland, till Eskilstunakuriren på nätet.

Bakgrunden är att landstingsledningen hösten 2011 beslutade att dra bort 57 vårdplatser av besparingsskäl.

Därefter har ytterligare 22 vårdplatser tagits bort på grund av brist på sjuksköterskor.

Situationen leder enligt läkarföreningen till att allt fler patienter vårdas på avdelningar där de inte hör hemma. Det har också blivit svårare att hitta fysiska platser på sjukhusen till patienterna.

Att platsbristen skulle riskera patientsäkerheten håller landstingsledningen dock inte med om.

– Vi kan inte sätta något slutdatum men vårdplatserna ska öppnas så fort som möjligt. Patientsäkerheten är dock inte i fara, vi kommer aldrig att tumma på eller riskera patientsäkerheten, säger Thomas af Bjur (FP), länssjukvårdsnämndens ordförande.

Relaterat material

Vädjar personal om att korta semester

Kostnader ökade trots sparförsök

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev