tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare läste chefens journal

Publicerad: 24 oktober 2012, 09:22

Foto: Photos.com

En läkare i Stockholmsområdet var nyfiken på om chefen led av missbruk eller depression. Nu döms han för dataintrång.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Läkaren hade jobbat på arbetsplatsen i två år och uppger i förhör att han en lördag när han satt och arbetade med administration började fundera på hur hans chef egentligen fungerande då det fanns ett långvarit missnöje med hennes chefskap. Han fick då en ogenomtänkt impuls och gick in i chefens läkemedelsförteckning för att se om hon led av missbruk eller depression.

Chefen uppger att hon samma vecka som det inträffade hade haft ett rehabiliteringssamtal med läkaren på grund av att han frekvent hade haft korttidsfrånvaro men läkaren nekar till att samtalet ska ha spelat in på hans agerande. Av en slump upptäckte sedan chefen att läkaren hade varit inne i hennes journal utan hon hade gett sitt samtycke eller att de haft en vårdrelation varför hon anmälde händelsen till polisen.

Läkaren döms nu till sammanlagt 3 000 kronor i dagsböter för dataintrång och ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till chefen. Både chefen och läkaren har efter det inträffade lämnat arbetsplatsen och i perioder varit sjukskrivna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev