Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare lockar bolag att bryta mot etiken

Publicerad: 5 september 2007, 08:24

Trots att tre år gått sedan det nya etikavtalet infördes kontaktar många läkare fortfarande industrin för att få guldkant på sina möten. Nu befarar Läkemedelsindustriföreningen att läkarna ska locka företag att bryta mot avtalet.


– Många läkare har fortfarande inställningen att industrin ska stå för nöjet på möten och konferenser, säger Pär Tellner, marknads- och etik­ansvarig på Läkemedelsindustriföreningen, Lif.

Han har under senare tid stött på flera fall där läkare och specialistföreningar vill ha pengar från industrin till evenemang som inte är i överensstämmelse med etikavtalet. Ett fall handlar om en nordisk specialistförening som vill hålla ett möte på franska rivieran. När Pär Tellner hävdade att rivieran kan uppfattas som ett turistiskt resmål möttes han av en mängd invändningar.

– De tyckte att jag var löjlig och sa att det är så kallt och dragit på rivieran i april. De underströk också att det är mycket billigare där. Ett annat argument var att de svenska etik­reglerna är tuffare än i övriga Norden och att man väl borde kunna göra ett undantag i det här fallet, säger Pär Tellner.

Ett annat fall handlar om SFOG-veckan som hölls i Luleå den 20-24 augusti. På kvällsprogrammet fanns bland annat en ”skärgårdstur med fortplantning som tema i Norrlands rikaste skärgård” och ”Medicinsk audit till Europas längsta vattenfall, Storforsen”. Enligt Pär Tellner ville Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG, ha sponsring till dessa kvällsaktiviteter.

– Jag tyckte att det verkade lite oseriöst att sitta och diskutera patientfall i bussen. Dessutom är Storforsen en typisk turistisk begivenhet, säger Pär Tellner.

– De blev irriterade och jag fick veta att audit i en buss minsann är väldigt seriöst och att det är ett vanligt sätt att arbeta inom den medicinska vetenskapen.

Hävdar att de följde reglerna
Torbjörn Bäckström, överläkare vid kvinnokliniken på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, var kongresspresident för SFOG-veckan. Han är den som skötte kontakterna med industrin och hävdar att föreningen följer den regel som säger att företag inte får sponsra sociala aktiviteter.

– De kvällsaktiviteter som de ser som sociala var fortsättningar på det vetenskapliga programmet. Under auditen diskuterade vi olika kontroversiella ämnen som är väldigt viktiga för professionen. Man måste ha aktiviteter även på kvällstid, säger Torbjörn Bäckström.

Representanter för flera av de läkemedelsföretag som Dagens Medicin varit i kontakt med uppfattade att det fanns ett erbjudande från SFOG om att vara med också på de sociala aktiviteterna.

– Vi deltog i välkomstarrangemanget men inte i övriga aktiviteter som inte hade anslutning till det professionella programmet. Vi upplevde att vi fick vara med men bedömde att den vetenskapliga delen inte var tillräckligt betonad, säger Mats Jonsson, informationschef på Organon.

Kongresspresidenten Torbjörn Bäckström är kritisk mot att det är svårt att veta vad som är tillåtet och att Lif:s bedömningar ofta är godtyckliga. Dessutom tycker han att det är fel att industrins representanter ska förbjudas att vara med på delar av läkarnas möten.

– Det är diskriminerande. Läkar­kåren ska inte ta på sig den rollen. Alla har lika värde, även de som kommer från industrin, säger Torbjörn Bäckström.

Kan lockas att bryta mot avtalet
Pär Tellner tror inte att specialistföreningarna medvetet försöker kringgå andan i etikavtalet genom att blanda sociala aktiviteter och professionella inslag. Däremot är han förvånad över läkarnas dåliga kunskaper om av­talet.

– Reglerna har trots allt funnits i mer än tre år. Ändå får våra medlemsföretag fortfarande en mängd förfrågningar, säger Pär Tellner.

Han anser att läkarnas flitiga försök att bli sponsrade kan locka företag att bryta mot etikavtalet. Detta då företagen kan stressas av att en konkurrent nappar på sponsringserbjudandet och därmed hamnar i bättre dager hos läkarna.

– När vi nu börjar få ordning på våra medlemsföretag är det synd att många läkare fortsätter som tidigare, säger Pär Tellner.

Hårdare regler

Etikavtalet tillämpas av Lif sedan den 1 juli 2004 och av landstingen sedan den 1 januari 2005.
Enligt avtalet får fritids- och sociala aktiviteter inte erbjudas av läkemedelsföretag eller krävas av medarbetare i sjukvården.
Aktiviteter som genomförs av specialitetsföreningar får endast sponsras om aktiviteterna är yrkes­för­kovrande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News