Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Läkare loggar in i digitalt fikarum

Publicerad: 2 mars 2012, 14:47

När tiden och utrymmet är begränsat kan det digitala fikarummet vara till hjälp. En ny social webbplats ska låta läkare utbyta erfarenheter om patientbemötande och diagnostik.


Skåne och Blekinge samarbetar om webbplatserna som precis har skjutits upp i cyberrymden. Tanken är att läkare och annan sjukvårdspersonal ska kunna logga in på de slutna sidorna och där träffas för att bolla frågeställningar och problem, byta erfarenheter och ge varandra råd.

– Jag tror att vi har det här mycket i vårt lärande, att ha den kollegiala diskussionen som bas. Vi är en stor region med 120 vårdcentraler och 10 sjukhus och den stora fördelen är att här kan man ha ett utbyte som inte är lokaliserat till en plats och som finns där när man har tid en stund, säger Per Simonsson, överläkare vid Labmedicin Skåne och en av dem som varit med om att ta fram webbplatsen, till Dagens Medicin.

Till att börja med finns forum för två områden, patientbemötande och njurdiagnostik, på separata adresser.

– Vi har satsat mycket inom Labmedicin Skåne på att ha fokus på njurdiagnostik den här vintern och våren, då har vi liksom fokuserat på en frågeställning, säger Per Simonsson.

Förhoppningen är att samtalen ska kunna ta upp svåra fall och att det ska höja kompetensen.

– Man får inte vara specifik i den meningen att man har med patientuppgifter, men när man som proffs lär sig så är det ofta utifrån exempel och problem som man står inför. Man vill diskutera specifika frågor som ofta visar sig vara rätt så allmänna som andra kan ha tankar och idéer om, säger Per Simonsson.

För att ta del av eller delta i någon av de båda diskussionsklubbarna krävs en inbjudan eller en godkänd ansökan. Sidorna är inte öppna för allmänheten, men Per Simonsson lovar att läkare även utanför Skåne och Blekinge är välkomna in.

– Kommer en stockholmare med så är det bara trevligt.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev