Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Läkare måste våga vara chefer”

Publicerad: 15 mars 2013, 12:54

Paneldiskussion med Tommy Berger (S), Gävleborg, Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, och Birgitta Rydberg (FP), Stockholm.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Prata vårdkvalitet och säkerhet samtidigt som ekonomi. Då kan besluten bli bättre, sade Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, under en paneldiskussion i Stockholm.


– Det måste hänga ihop. Kvalitet, ekonomi och säkerhet måste pratas om på samma ställe, sade Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen under Sjukhusläkarnas seminarium i centrala Stockholm med fokus på patientsäkerhet och systemfel i vården.

Ann Söderström, liksom landstingsråden  Birgitta Rydberg (FP), Stockholm, och Tommy Berger (S), Gävleborg var på plats för en paneldiskussion på temat under fredagsförmiddagen. Från tre olika håll i landet hade de också olika erfarenheter om hur arbetet för att förbättra vårdkvaliteten för patienter ska gå till, men de var överens om att det behövs fler läkare i chefsposition.

–  Var är alla doktorer? Var är vi någonstans för att påverka? Det är inget enkelt jobb, men vi måste ta på oss det ansvaret som doktorer. Annars blir det lätt ett vi och dom-tänk, att vi anklagar politiker för att inte förstå verkligheten, sade Ann Söderström och möttes av spontana applåder från deltagarna i publiken.

Det räcker inte att säga att läkare inte finns på plats där besluten sker, ansåg hon.

– Är man inte läkare själv som ledare, behöver man ha en läkare bredvid sig, fortsatte sedan Birgitta Rydberg och fick medhåll från Tommy Berger.

– Vi vill ha fler läkare som är chefer hos oss. Det behövs. Det behövs sakkompetens, sade han, men lade också till att läkare inte vill ta på sig chefsskap om de måste avsäga sig sitt kliniska arbete.

– Då måste vi se till att lösa det så att det går att kombinera, sade han.

Förutom chefsfrågan diskuterade panelen och deltagare i publiken också kvalitetsregistren och läkarnas krav på inrapportering. Det är inget perfekt system, tyckte Birgitta Rydberg, men bättre än det var för några år sedan.

– Det är viktigt att vi har ett system som premierar resultat i kvalitet, sade hon.

Ann Söderström betonade det svåra i att mäta hälsa. Ibland är det kanske bättre att inte operera patienten, men i kvalitetsregistren lyfts inte det fram.
– Frågan är hur mycket vi opererar i onödan med ett sådant system?

Det som driver vården att bli bättre är inte ekonomi, utan viljan att bli lika bra som någon som är bättre, menade hon. Där fyller kvalitetsregister en funktion, enligt Ann Söderström, som till sist uppmanade läkarna på plats att "inte ge upp".

– Vi måste hitta nya vägar. Vi måste våga vara chefer och inte bara känna att ingen lyssnar på mig, eller oss. Vi måste vara kloka, ha en helhetssyn och göra något. Bara då kan vi hitta sätt att förbättra patientsäkerheten.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev